IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албайрак: Турция ще има по-добра бюджетна дисциплина

Независимостта на централната банка е от изключително значение за турската икономика, твърди министърът на финансите

16:18 | 10.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Tурският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак. Снимка: Ройтерс</p>

Tурският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак. Снимка: Ройтерс

Турция ще приеме нов икономически подход при президентската система на управление, който ще бъде устойчив и ще се базира на "стратегически начин на мислене", заяви днес турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Албайрак, зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, свика конференция, на която в момента представя бъдещата си икономическа политика.

По думите му новият икономически подход ще бъде решителен и насочен към промяна. Той изтъкна, че Турция трябва да промени определени неща, за да се придвижи към ниво на високи доходи в икономиката.

Албайрак посочи, че новият подход ще се основава на стратегически начин на мислене, а не на злободневни тактики.

Приемането и изпълнението на реалистични политики ще бъде един от принципите на новия икономически подход, каза още Албайрак. Ключов принцип ще е възстановяването на бюджетния баланс и подобряването на неговото качество, добави той.

Същевременно финансовият министър изтъкна, че независимостта на централната банка е от изключително значение за турската икономика. По думите му Турция ще има по-добра бюджетна дисциплина и ще бъде даден приоритет на структурните реформи.

Според Албайрак до 2019 г. Турция ще е завършила първата фаза на икономическия ребаланс. Втората фаза на новия подход в икономиката ще е насочена към устойчивия и здрав растеж, а третата - към по-справедливо разпределение на средства, заяви министърът. 

Албайрак подчерта, че Турция не смята инфлацията и растежът за взаимни алтернативи.

Новият пакет икономически стъпки цели да осигури икономически растеж от 3-4 процента през 2019 г. и да понижи нивото на инфлацията до едноцифрена стойност, съобщи вчера в прессъобщение министерството на финансите. Ведомството, цитирано от в. "Хюриет дейли нюз", добави, че ще продължи да предприема действия за намаляване на бюджетния дефицит до около 1,5 процента от БВП на страната. 

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстрира за порден път войнствена реторика в дългоочакваното си обръщение към турската нация – първото официално изказване пред обществеността от началото на новите разпродажби на турската валута. Ердоган повтори призива си турците да заменят долари и злато за лири.

"Обменете еврото, доларите и златото, които държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба", заяви Ердоган в обръщение към своите симпатизанти. В коментара си Bloomberg отбелязва, че опашките пред банки и чейнджбюра в турските градове са по-скоро сигнал за обратното.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още