IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп увеличава натиска над Турция*

Американският президент обяви удвояване на митата върху алуминия и стоманата, която бе четвъртата по големина експортна стока на Турция през 2017 г.

16:32 | 10.08.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп засилва натиска над Турция в рамките на дипломатическия и икономическия конфликт между двете страни. Държавният глава на най-голямата икономика в света подсили кризата около срива на турската валута, като обяви удвояване на американските наказателни мита. В Twitter Тръмп заяви: „Току-що одобрих удвояване на митата върху стомана и алуминий за Турция“. 

Митата върху алуминия вече ще бъдат 20 на сто, а тези над стоманата – 50 на сто. Тръмп поясни изрично, че „лирата се срива силно спрямо нашия силен долар“, като добави, че „Отношенията ни с Турция в момента не са никак добри“.

Властите във Вашингтон настояват за освобождаването на арестувания в южната ни съседка пастор Андрю Брънсън и на други американски граждани. Затова през миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу турски представители на властта – министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

Впоследствие и турският президент Реджеп Тайип Ердоган наложи реципрочни санкции срещу американски министри. А от дни турската лира е в състояние на свободно пропадане. 

Решението за митата на Тръмп последва очарователно националистическа реч в петък на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща, че страната му няма да се преклони в "икономическата война" и призова турците да продадат валутните си резерви. Очаква се Ердоган да говори за втори път в петък, малко след като Тръмп изпрати туита си.

Веднага след коментара на Тръмп турската лира пое отново надолу и отбеляза невероятен спад от 19 процента спрямо долара. Лирата се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 16:35 часа българско време. След изявлението на Тръмп тя спадна до 6,87 лири за долар. 

Американският краен срок за освобождаването на пастор Андрю Брънсън от страна на Турция изтече преди по-малко от два дни, твърди пред Bloomberg служител на Белия дом. Крайният срок, определен за 18:00 часа на 8 август, идва само няколко часа, след като турски официални лица се срещнаха със свои колеги в Държавния департамент и Министерството на финансите във Вашингтон, за да се опитат да разрешат спора.

Тази сутрин лирата отчете най-силния си седмичен спад от 2008 г. насам, което повиши вероятността за политически катаклизми в една страна с ключова роля в някои от най-големите предизвикателства в света. Акциите на банката Turkiye Is Bankasi AS поевтиняха  с 8,7%, което е най-големия дневен спад от 2013 г. насам. Лирата вече надмина аржентинското песо като най-слабо представящата се валута за 2018 г. (след венецуелския боливар) , сочат данните на Bloomberg.

Диспутът между Анкара и Вашингтон се отрази на световните пазари, тъй като икономическата криза в Турция заплашва да се разпространи. Индексът S&P 500 изтри седмичния си аванс, европейските акции и тези на нововъзникващите пазари се обезцениха с повече от 1%, а доходността по десетгодишните американски облигации се понижи до 2,90%.

Турция се опитва да укроти икономическото сриване на фона на санкциите, наложени от САЩ през миналата седмица заради продължаващия арест на Брънсън, който преди повече от две години беше задържан в затвор заради подозрения по шпионаж и тероризъм и наскоро бе пуснат в домашен арест.

САЩ бяха четвъртият по големина търговски партньор на Турция през миналата година с обем на търговията от 21 млрд. долара в търговията, зад Германия, Китай и Русия.

Акциите на турските стоманопроизводители Kardemir Karabuk Demir Celik Sanayi ve Ticaret AS и Eregli Demir ve Celik Fabrikalari TAS се понижиха с 8% и съответно с 9,9% след публикуването на туита на американския президент.

Стоманата бе четвъртата по големина експортна стока на Турция през миналата година, като този износ бе оценяван на 11,5 млрд. долара и представляваше около 7% от общия износ, показват данни на Асоциацията на износителите на стомана в страната. Турция е шестият по големина производител на стомана в света. 3 3

Макар САЩ да бяха най-предпочитаната дестинация за турския износ на стомана през миналата година, страната се срина до трето място през първата половина на тази година, тъй като по-ранните мита свиха обема на търговията.

Ходът срещу правителството на Ердоган също така подчертава отношенията между Турция и САЩ, докато те не успяват да договорят изход от редица конфликти. Отношенията се основаваха на стратегически интереси, но в последно време са доминирани от несъгласие за алианса в рамките на гражданската война в Сирия, укрепването на връзките на Анкара с Москва и несигурната ѝ позиция в НАТО.

Турция е ключов съюзник в борбата срещу ислямския тероризъм в Ирак и Сирия, а американската база в Инджирлик е важна зона за поддържане на армията.

Актуализирано в 17,55 часа

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 23 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Тя бе започнала още преди Тръмп да лети надолу, заради действията на бай Ердо, то не беше вкарване на неудобните в затвора, държавни преврати, кюрди и в Сирия се намеси. Ердо даже измести изборите по-скоро, че да е сигурен, че няма да има проблеми там, но ако до сега не беше на земята, то вече е и ако другата седмица не измисли нещо и всичко си продължи така, съм сигурен, че догодина може да не е президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 13
thehappyroger
преди 5 години
Накрая всички печелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 20
thehappyroger
преди 5 години
Дори има опасност от ядрен конфликт, който няма да се случи и кретено-масонската его-парадигма и тази версия на човечеството ще бъдат заличени от планетарните изменения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 22
thehappyroger
преди 5 години
Архитектурният им проект за разпределение на света няма как да проработи на фона на това, че космически процеси са на път да заличат тази глупава егоистична парадигма на нисшият неосъзнат триизмерен ум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 25
thehappyroger
преди 5 години
Тръмп само ускорява (само)унищожението на кретено-масонският капитализъм, само че той още не знае, че действията им ще доведат до това американците да бъдат заличени от реалността на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 5
khao
преди 5 години
бяха, но батко ти Ердо реши да го играе султан и да им подлива масло ... сега ще го видиме и него. Въпреки че на второ четене, те имат бази там ... реално имат и армия в Турция :):) ... а по слухове май там има и от лошите ракети, та ако се напече положението като нищо и една инвазия може да му спретнат, зависи длаи само ще говори и плаши или ще реши и да действа... Положението в турция се сгомни заради Ердо и неговите властови амбиции, а не заради няква световна конспирация срещу тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
abdul
преди 5 години
Т.е. мислиш, че валутата му се обезценява защото печати пари или щото е скаран с краварите? Ако е второто изобщо не е сигурно, че не е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Иран не бяха в нато, но им върна санкциите. С Турция по принцип си бяха голям партньор, но явно решиха да върнат Ердо в първи клас, а той очевидно е забравил какво се прави там, ако съде по глупостите който говори:"Обменете еврото, доларите и златото, които държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба"Нямам идея за каква вътрешна борба работи. И до колкото чета, всички правят обратното, за да не се окажат с тоалетна хартия. В момента сипва на всички яко, вкл и на ЕС. Може би имаше малко нужда от разместване по върховете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 1
data
преди 5 години
Спок , митата са гъргара , интересното ще стане като почнат да вдигат лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
khao
преди 5 години
сега се репчи с държави на които няма смисъл да се праща войска ... как ще стане с турция ? нали ще замина нато у киреча ако се случина афганистан кви санкции да им тури че да се случи нещо, те са още в камената ера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още