IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп увеличава натиска над Турция*

Американският президент обяви удвояване на митата върху алуминия и стоманата, която бе четвъртата по големина експортна стока на Турция през 2017 г.

16:32 | 10.08.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп засилва натиска над Турция в рамките на дипломатическия и икономическия конфликт между двете страни. Държавният глава на най-голямата икономика в света подсили кризата около срива на турската валута, като обяви удвояване на американските наказателни мита. В Twitter Тръмп заяви: „Току-що одобрих удвояване на митата върху стомана и алуминий за Турция“. 

Митата върху алуминия вече ще бъдат 20 на сто, а тези над стоманата – 50 на сто. Тръмп поясни изрично, че „лирата се срива силно спрямо нашия силен долар“, като добави, че „Отношенията ни с Турция в момента не са никак добри“.

Властите във Вашингтон настояват за освобождаването на арестувания в южната ни съседка пастор Андрю Брънсън и на други американски граждани. Затова през миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу турски представители на властта – министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

Впоследствие и турският президент Реджеп Тайип Ердоган наложи реципрочни санкции срещу американски министри. А от дни турската лира е в състояние на свободно пропадане. 

Решението за митата на Тръмп последва очарователно националистическа реч в петък на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща, че страната му няма да се преклони в "икономическата война" и призова турците да продадат валутните си резерви. Очаква се Ердоган да говори за втори път в петък, малко след като Тръмп изпрати туита си.

Веднага след коментара на Тръмп турската лира пое отново надолу и отбеляза невероятен спад от 19 процента спрямо долара. Лирата се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 16:35 часа българско време. След изявлението на Тръмп тя спадна до 6,87 лири за долар. 

Американският краен срок за освобождаването на пастор Андрю Брънсън от страна на Турция изтече преди по-малко от два дни, твърди пред Bloomberg служител на Белия дом. Крайният срок, определен за 18:00 часа на 8 август, идва само няколко часа, след като турски официални лица се срещнаха със свои колеги в Държавния департамент и Министерството на финансите във Вашингтон, за да се опитат да разрешат спора.

Тази сутрин лирата отчете най-силния си седмичен спад от 2008 г. насам, което повиши вероятността за политически катаклизми в една страна с ключова роля в някои от най-големите предизвикателства в света. Акциите на банката Turkiye Is Bankasi AS поевтиняха  с 8,7%, което е най-големия дневен спад от 2013 г. насам. Лирата вече надмина аржентинското песо като най-слабо представящата се валута за 2018 г. (след венецуелския боливар) , сочат данните на Bloomberg.

Диспутът между Анкара и Вашингтон се отрази на световните пазари, тъй като икономическата криза в Турция заплашва да се разпространи. Индексът S&P 500 изтри седмичния си аванс, европейските акции и тези на нововъзникващите пазари се обезцениха с повече от 1%, а доходността по десетгодишните американски облигации се понижи до 2,90%.

Турция се опитва да укроти икономическото сриване на фона на санкциите, наложени от САЩ през миналата седмица заради продължаващия арест на Брънсън, който преди повече от две години беше задържан в затвор заради подозрения по шпионаж и тероризъм и наскоро бе пуснат в домашен арест.

САЩ бяха четвъртият по големина търговски партньор на Турция през миналата година с обем на търговията от 21 млрд. долара в търговията, зад Германия, Китай и Русия.

Акциите на турските стоманопроизводители Kardemir Karabuk Demir Celik Sanayi ve Ticaret AS и Eregli Demir ve Celik Fabrikalari TAS се понижиха с 8% и съответно с 9,9% след публикуването на туита на американския президент.

Стоманата бе четвъртата по големина експортна стока на Турция през миналата година, като този износ бе оценяван на 11,5 млрд. долара и представляваше около 7% от общия износ, показват данни на Асоциацията на износителите на стомана в страната. Турция е шестият по големина производител на стомана в света. 3 3

Макар САЩ да бяха най-предпочитаната дестинация за турския износ на стомана през миналата година, страната се срина до трето място през първата половина на тази година, тъй като по-ранните мита свиха обема на търговията.

Ходът срещу правителството на Ердоган също така подчертава отношенията между Турция и САЩ, докато те не успяват да договорят изход от редица конфликти. Отношенията се основаваха на стратегически интереси, но в последно време са доминирани от несъгласие за алианса в рамките на гражданската война в Сирия, укрепването на връзките на Анкара с Москва и несигурната ѝ позиция в НАТО.

Турция е ключов съюзник в борбата срещу ислямския тероризъм в Ирак и Сирия, а американската база в Инджирлик е важна зона за поддържане на армията.

Актуализирано в 17,55 часа

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 9
mick
преди 5 години
Всички държави се плашат от САЩ в момента. Някои се правят на приятели, други на васали, трети се репчат, но всички ги е страх. Което значи.. че това не е стабилна конфигурация. Просто защото САЩ нямат коректив в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
mrynmryn
преди 5 години
Тоя като туитне и поне 4 държави пълнят гaщите, за коя от тях ще е, че тръгват надолу. Колкото и да не го харесвам, се научи, че може без да праща нито един войник, да прави мръсно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още