IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите на майките на деца с увреждания продължават

В законопроекта за хората с увреждания не се предлагат истински реформи, смятат протестиращите

17:38 | 10.08.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;<em>Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В предлагания законопроект за хората с увреждания не се предлагат истински реформи. Всичко е с пожелателен характер и няма нищо задължително. Това коментираха протестиращите майки на деца с увреждания на излизане от сградата на Министерството на труда и социалната политика, предава БТА.

Днес продължи да се разглежда законопроект за хората с увреждания. Двете майки обясниха, че повече от два часа се обсъждат едва първите текстове на законопроекта. Те разясниха, че в законопроекта е записано, че само ако държавата има средства едва тогава ще се осигури подкрепа за хората с увреждания. Според протестиращите майки администрацията се раздува излишно, но не се отделят средства за структура, която да доведе реформата до хората с увреждания. Двете майки смятат, че реформата трябва се осъществи във всички министерства и да има хоризонтални политики, а не централизирана политика, която се провежда само в социалното министерство.

Другият проблем в предлагания законопроект за хората с увреждания бил, че текстове, които са били работени три месеца, в последния момент са били отменени. Те допълниха, че са готови на отстъпки, но все пак в закона трябва да се запишат реални неща, с реални текстове, които да са със задължителен характер и с реални срокове на изпълнение.

Протестиращите майки отново поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Те поискаха сметка от Минчо Коралски за какво са похарчени 2 млн. лева, които са били предназначени за регистъра за хората с увреждания.

Протестиращите майки информираха, че по време за срещата с работната група са се договорили следващия петък отново да има среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

Ситуацията е скандална, обясни Мая Манолова случващото се по време на разглеждането на законопроекта за хората с увреждания.

Омбудсманът информира, че всичко, което е било говорено, обсъждано и предложено, не е взето предвид и по неясни обстоятелства са написани други текстове. Тя разясни, че най-важното в този закон е индивидуалната оценка и нейната задължителност за всички органи. Важно е също така какви промени ще се приемат за медицинските изделия и помощните средства, но в предлагания законопроект нямало никаква променя. Имало само едно изречение и за личната помощ, уточни Манолова.

По думите й трябва да има ясен ангажимент на комисията, която прави индивидуалната оценка, да направи и оценка на личната помощ. Тя даде пример, че вносителите на законопроекта са записали, че от 1 януари 2020 г. ще бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Според нея обаче този орган бил записан само в едно изречение в преходните разпоредби, но липсват текстове, които да уточнят какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите правомощия, ангажименти, функции, както и от кого ще бъде избиран.

Омбудсманът настоява да се запишат добрите текстове, да се заложи реална реформа за хората с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още