IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия не се интересува от Tesla

Инвеститори и анализатори смятаха фонда за естествен финансов партньор в плана на Илон Мъск за превръщането на Tesla в частна компания

10:44 | 12.08.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) до момента не е проявил интерес към финансирането на предложения от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск план за превръщането на американския производител на електрически коли в частна компания, въпреки че придоби миноритарен дял в него тази година. Това съобщават двама запознати източници, цитирани от Ройтерс.

47-годишният инвеститор и инженер изненада финансовите пазари във вторник, когато съобщи в Twitter, че обмисля сделка за превръщането на Tesla в частна компания и допълни, че си е осигурил финансиране за предложението, без да разкрива повече подробности.

Инвеститори и анализатори смятаха PIF за естествен финансов партньор. Освен че придоби дял от малко под 5% в Tesla, в последните пет години държавният фонд инвестира десетки милиарди долари в технологии, включително 45 млрд. долара във Vision Fund на SoftBank Group.

Но източник, запознат със стратегията на PIF, съобщава, че към момента фондът не участва в процеса на финансиране на превръщането на Tesla в частна компания.

Втори източник, запознат със ситуацията, също казва, че PIF не участва в такъв план на този етап. Източникът допълни, че саудитският фонд няма да направи подобна инвестиция, без първо да поиска насоки от SoftBank.

В сряда Ройтерс съобщи, че към момента SoftBank не търси сделка с Tesla предвид инвестицията й по-рано тази година в конкурента GM Cruise.

Сдържаността на PIF ще подложи Мъск на допълнителен натиск да разкрие подробности за финансовия си план.
Бордът на директорите на Tesla не е получил подробен финансов план от него и иска повече информация, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Бордът ще вземе решение дали да наеме консултанти и да пристъпи към официално разглеждане на предложението на Мъск в идните дни в зависимост от това колко подробности за финансовия план получи от главния изпълнителен директор, съобщава трети източник.

Източниците са пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са конфиденциални. Говорител на PIF е отказал коментар. Говорител на Tesla също се е въздържал от коментар от името на компанията и на Мъск.

Tesla е изправена пред решителен момент в осемгодишната си история на публична компания на фона на очакванията за засилване на конкуренцията от европейските автомобилни производители с нови електрически модели от Mercedes, Audi, BMW и други конкуренти.

Превръщането на Tesla в частна компания ще елиминира натиска върху Мъск от страна на хедж фондовете, които очакват книжата на компанията да поевтинеят заради производствени проблеми и негативния паричен поток. Освен това компанията ще изчезне от погледа на Wall Street, който изисква да обявява публично печалбата си за тримесечието.

В писмо до служителите във вторник Мъск предложи избор на акционерите да продадат акциите си на цена от 420 долара всяка или да останат инвеститори в частната компания Tesla.

До този момент инвестиционни банкери и анализатори реагират скептично, заявявайки пред Ройтерс, че за Мъск, чието нетно богатство се оценява на 22 млрд. долара от Forbes, ще бъде трудно да набере необходимото финансиране за сделката предвид факта, че Tesla не постига печалба.

Според някои анализатори Мъск може да убеди най-големите акционери в Tesla като Fidelity Investments  и китайската компания Tencent да прехвърлят дяловете си в частната компания, като по този начин значително намалят парите, които трябва да бъдат набрани.

Но структурата на сделката ще донесе големи логистични и правни предизвикателства при изкупуването на дяловете на по-малки акционери, казват анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
ivan4o555
преди 5 години
Защо тъй-нареченото импе и компания толкова много мразят Мъск?!Защото така е наредено от северна Нигерия!Шампанското им ще се вкисне от чакане Тесла да фалира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
До 1 и другите малограмотници които постоянно критикуват Мъск Защо умници си мислите че Мъск е предложил преобразуването на Тесла в частна компания без да има необходимата подкрепа на инвеститори и банки за да си осигури необходимия капитал за това В четвъртък вероятно ще разберете кои са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още