IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Властта действа мудно и нерационално за модернизацията на армията

Според държавния глава модернизацията е предлог да се осигурява бюджет, който да се трансформира в излишък

12:48 | 12.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За модернизацията на флота и изобщо на въоръжените сили на страната властта действа все още мудно и нерационално, каза във Варна президентът Румен Радев, който участва в тържествата послучай 139-а годишнина на Военноморските сили.

По думите му, ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на средства и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е предлог да се осигурява бюджет, който да се трансформира в излишък.

Значението на региона на Черно море, в който се преплитат много и отчасти конфронтиращи се геополитически и икономически интереси, нараства непрекъснато, нарастват и изискванията към военния ни флот, който трябва да осигурява морския суверенитет на страната, да защитава интересите й и традициите ни като морска нация, каза  Радев в обръщението си към лейтенантите от випуск 2018 на Висшето военноморско училище, които днес получиха на тържествена церемония първите си пагони.

Празника уважиха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на държавната и местната власт, на дипломатическия корпус в крайморския град, много граждани.

Държавният глава допълни, че младите офицери ще трябва да решават задачи в сложна обстановка със стара техника и в условията на дефицит на материални ресурси. Той уточни, че на тяхното поколение се пада мисията да внедрат и овладеят пълните възможности на новата техника, която ВМС заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време.

Носете пагоните, които получихте днес, с достойнство, се обърна към новите офицери главнокомандващият. Той допълни, че всичко друго може да им бъде отнето, но офицерската си чест могат само те да предадат. Да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред отечеството, каза още президентът.

Радев коментира и изявлението на Зоран Заев за Илинденското въстание, като посочи, че не е чул извинение от македонския премиер. Написаното в социалните мрежи не е извинение, каза президентът. Той допълни, че за него е необяснимо, че българското правителство не реагира по тази тема както трябва.

По думите на държавния глава е недопустимо и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на страната ни да стават жертва на мимолетен политически пиар, посочи Радев. И допълни, че очаква от българското правителство ясно заложени параметри на нашите отношения с Македония.

Имаме всички основания за допълнителен анекс към договора за добросъседство и за включване на клаузи от него в преговорния процес на Македония за членство в ЕС, посочи държавният глава.

Тече кампания, която нагло се опитва да пришие Димитър Желязков - Митьо Очите на служебното правителство, каза още Радев. Той припомни, че този човек е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. Тези, които са сключили договорите с Желязков, са назначените от ГЕРБ чиновници в митницата, които служебното правителство остави непокътнати, каза президентът.

Той посочи че, за да бъде подписано някакво споразумение, има процедури и срокове, за които е необходимо време, което също показва, че договорите с Желязков са планирани и подписвани от чиновници, назначени от втория кабинет Борисов. "Надигна се вой, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства, а сега излиза, че единственият грях на този кабинет е, че е оставил всички останали. Изводът е ясен - следващия път всички вън", посочи държавният глава.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още