IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ли е причината за напрежението между Турция и ЕС?

Антиамериканското говорене на Турция е прикритие на антиевропейски настроения, твърди политолог

17:25 | 12.08.18 г. 6
Brexit ли е причината за напрежението между Турция и ЕС?

Смяната на стратегическата насока в турските съюзи и ясните заявки на страната за взаимно уважение с Русия доведоха до влошаването на отношенията между Турция и САЩ. Това каза Христо Анастасов, политолог, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

Политологът посочи, че антиамериканското говорене на Турция в момента е прикритие на антиевропейски настроения.

“През 2016 г. Анкара видя в референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) срив на Съюза към този момент. Тя реши, че Западният лагер, доколкото ЕС и САЩ могат да се приемат за такъв, е в силно затруднение и че Кремъл е прав в амбицията си да установява влияние за сметка на ЕС. Турция се премести в руския лагер със същите желания”.

Анастасов определи тази преценка на Турция като “първична и погрешна” .

Гостът добави, че комбинацията от открит словесен конфликт между Турция и САЩ и желанието да се работи за сметка на един предполагаемо разпадащ се ЕС доведеха до редица промени в политическите отношения. Според него турският президент Реджеп Ердоган вече няма вариант, в който да промени тези отношения и политиката си. Той добави, че Турция, като страна, вероятно може да го направи.

Желанието на Турция за присъединяване към БРИКС Анастасов посочи като поредния опит на страната за нарушаване на вече установения световен ред.

Политологът коментира и валутната криза, в която Турция изпадна и политиката на Ердоган.

“Вярата на “първенюта” в политиката - хора, несъобразяващи се с правила и граждани с десетилетия, води до катастрофи. Измислянето на радикално нови модеди, противоречащи на установените и с цената на нови кризи - също. И Венецуела е добър пример за това”.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Разпадането на ЕС може само и единствено да се случи, ако Германия го пожелае, което няма да стане. Разпадането на НАТО може само и единствено да се случи, ако САЩ го пожелае, което няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
За разпада на ЕС се говори още от неговото създаване. САЩ са 100 пъти по зле от ЕС, дори 1000 пъти. Тва, че САЩ и Русия имат интерес от разпадането на ЕС, това не означава, че наистина ще се случи. ЕС ще остане, по вероятно е САЩ да се затрие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 5 години
очевидно не е, като знаем колко пъти е фалирал и банкрутирал :):) Тромбона е един тъ.панар, който просто е имал късмета да се роди в богато семейство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Тактиката на Тръмп е "разделяй и владей". Очевидно му е вършила добра работа в бизнеса и е решил, че е пригодна и за голямата политика. Възможно е да се окаже прав, но това си има и цена. Накрая подстрекателя остава без приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 32
studioaa
преди 5 години
Не мисля, че Турция може да остане близко свързана с ес без значение каква политика води Ердоган, просто защото ес е пред скорошен разпад. Турция може да поддържа приятелски отношения с някои европейски страни, но не с брюкселската бюрокрация, която скоро ще се присъедини към динозаврите в историческия музей на Европа. Ние имаме нужда от приятелски двустранни отношения на Балкнаните и в Европа с Турция, никой няма нужда от това една руса консомолка от Итания свързана с кпсс и Москва да определя външната политика на един цял континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 22
lyusien
преди 5 години
Не мисля че този политолог е прав Турция ще си остане много близко свързана със Е С Ще го разберете на предстоящата среща Меркел -Ердоган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още