IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Спадът на лирата е заговор срещу Турция

Турският президент призова за трети пореден ден сънародниците си да обменят доларите и еврото, за да подкрепят турската валута

18:09 | 12.08.18 г. 16
<p>
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече понижаването на стойността на турската национална валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде, съобщиха Ройтерс и БТА.

За трети пореден днес лидерът на Турция отправи призив към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите.

"На онези, които жертват стратегическото партньорство, съюзничеството на 81-милионна държава в името на връзки с терористични организации, казваме "довиждане", заяви още Ердоган в реч в Трабзон, цитирана от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той отново обвини САЩ, че жертват Турция заради американския пастор Андрю Брънсън, съден в Турция по обвинения в тероризъм.
"Няма да се предадем. Щом вие заставате срещу нас с долара, ние ще потърсим начини да продължим своите дела по други пътища", каза още Ердоган.

По думите му Турция отново е изправена пред "политическа и подла игра". "С Божията воля ще превъзмогнем и нея", добави президентът.
"Заявявам от Трабзон, видяхме вашата игра. Онова, което не успяха да направят с провокации и преврат, се опитват сега да осъществят чрез пари. Това, ясно казано, се нарича икономическа война" , изтъкна турският лидер.

Турската лира загуби около 40 на сто от стойността си тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 4
al64ad
преди 5 години
още може да реагира .....да видим ще "преклони ли глава" за да оцелее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
и той имаше същата съдба......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 7
dddd
преди 5 години
Ердоган избра хиперинфлация. Гърция и Русия избраха дефлация и депресия. Общото е, че има някакви дисбаланси и някой трябва да ги плати. За един диктатор е много трудно да се изправи пред народа си и да каже, че е сбъркал. Все пак концепцията е, че народа се обединява чрез него и той олицетворява държавата. Понеже той никога не бърка трябва да се намери виновник и така се ражда идеята за врага около борбата с който да се обединят хората. За негово съжаление срещу финснсовите пазари не може да се използва сила. Там трябва да вдъхваш доверие. Всяко негово изречение само засилва проблема и води до обедняване на хората. В общи линии е решил да съсипе народа си както го направи Чавес и да обвини за това външния враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Преди Либия имаше друг кандидат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
Тава е
преди 5 години
САЩ не си поплюват! Първият , който отхвърли $ бе унизително убит, а народът му попилян-Либия. Времената се менят, какво ще стане е трудно за прогнозиране, но във всички случаи "воловете теглят хомота, не каруцаря"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 6
PetraV
преди 5 години
Тоя наистина е ***, няма си на идея Тръмп и приближените му колко $ могат да напечатат с един бутон, за по-малко от секунда. Ще го потопят здраво. А дали Руснаци, Иранци, Китай и Индия ще го подкрепят и ще налеят активност, не се знае. Ако го подкрепят, не се знае на каква цена. Абе дълга е голяма работа: докато взимаш и харчиш е кеф, *** след това...гадна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още