IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се пропука ли Световната търговска организация?

Агресивната външна политика на САЩ и налагането на мита поставят СТО в позиция на главен арбитър между държавите, въвлечени в търговската война

16:32 | 26.08.18 г. 4
<p>
	Роберто Азеведо, генерален директор на Световната търговска организация.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Роберто Азеведо, генерален директор на Световната търговска организация. Снимка: Ройтерс

Налагането на мита от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп разочарова съюзниците на САЩ, държавниците и бизнеса по целия свят. Но най-потърпевша от тези действия остава Световната търговска организация (СТО), смятат Ана Суонсън и Джак Илинг от CNBC.

СТО е поставена в неудобна ситуация – да арбитрира спора между някои от най-силните си членове.

В центъра на битката стои въпросът около твърдението на САЩ, че налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий е необходима стъпка за запазването на националната сигурност.

Дали е така или Доналд Тръмп иска просто да предпази местните производители от глобалната конкуренция е въпрос, който все още подлежи на интензивни дискусии. 

Съюзници като Канада, Мексико и Европейския съюз (ЕС) оспориха тарифите на САЩ пред СТО, заявявайки, че добиваните и продаваните от тях метали не представляват заплаха за американската национална сигурност. Тези страни отвърнаха на удара, налагайки свои мита, което накара администрацията на Доналд Тръмп да подаде оплакване към СТО.

Сега търговската група се намира в неприятно и сложно положение – да вземе решение, което може да доведе до нови проблеми, независимо от намеренията.

„Това внася огромен стрес в системата“, смята Дженифър Хилман, професор в Правния център в Джорджтаун, като добавя: „Има хора, които биха казали, че САЩ почти са се оттеглили от СТО чрез обвързване с всички едностранни мита, които виждаме в момента“.

Всяко решение на СТО може да доведе до отказ на членство в организацията, за чието установяване през 1995 г. САЩ изиграха основна роля.

Решение срещу администрацията на Тръмп вероятно ще принуди САЩ да напуснат СТО. Ако търговската група подкрепи идеята на страната за защита на националната сигурност, това може да накърни авторитета на СТО и да подтикне други страни да започнат да цитират собствените си интереси в областта на националната сигурност, за да игнорират неудобните правила по теми като интелектуална собственост, екологични стандарти и субсидиите за земеделието.

„Ако САЩ пренапише правилата на системата на СТО, за да може да действа с оправданието за защита на националната сигурност, много вероятно е всяка една друга страна по света да започне да действа по този начин“, каза Руфър Йъркса, президент на Националния съвет за чуждестранна търговия и бивш заместник-генерален директор на СТО.

Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Келнер алооу, супата е студена - е на с пръст пипнах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
Мнооо добра статия на проф. Васил Проданов, ае Тиквесторо пускайте такива неща ве или за тях не ви дават стотинки ?!?.....--------------------------------------Нарастващата експлоатация и появата на Маркс 3.0http://24may.bg/2018/08/23/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0/Нарастващата бедност е характерна и за България с нейния периферен и компрадорски капитализъм. Бедността в страната нарасна 11 пъти в сравнение с времето на социализма и след влизането в ЕС продължава да се увеличава, и то не само сред безработните, но и сред тези, които работят, но получават доходи по-ниски от равнището на бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
*** да се чете: НААПАЛМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Ще се пропука ли Световната търговска организация? До около 2 дена белите каски в Сирия пак ще инсценитат атака с хлор (или подобно - вече има инструкции на английски и самия хлор в провинция ИДЛИБ). Има вече и взвод актьори. Янките си приготвиха пак томахавките - тоя път повече. ЩЕ ИМА ЯКА ПАТАКЛАМА. Явно духът на ДЖОН МАККЕЙН от гроба се бори пак за война! Едния *** над Виетнам не му стига. Каква ти Световна организация - хегемона се държи като ЛУДА КРАВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още