IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР влага 100 млн. евро в новите облигации на БЕХ

Банката е купила седемгодишните необезпечени облигации на БЕХ на 26-и юни 2018 г. и на 31-ви юли 2018 г.

19:27 | 13.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще инвестира 100 млн. евро в новите седемгодишни облигации, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) успя да емитира успешно в края на предходния месец, става ясно от съобщение в сайта на ЕБВР.

Припомняме, че БЕХ увеличи своята трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), от 400 милиона на 550 милиона евро при годишен лихвен процент в размер на 3,5% и падеж от 7 години, след като в края на юни компанията съобщи за пласирането на третата емисия облигации на борсата в Дъблин. С набраните средства ще бъде изплатена емисията, изтеглена през 2013 година, с която БЕХ плати задължения около АЕЦ "Белене", чиито падеж е през ноември 2018 година, както и за "общи корпоративни цели". 

Участието на ЕБВР ще помогне на холдинга да продължава да оказва подкрепа на ключови реформи в енергийния сектор, както и за преструктурирането на финансовия баланс на холдинга и за подобряване на дългосрочната финансова устойчивост на енергийния сектор в България, се казва още в съобщението.

ЕБВР е купила седемгодишните необезпечени облигации на БЕХ на 26-и юни 2018 г. и на 31-ви юли 2018 г.

Самите облигации започнаха да се търгуват на борсата Euronext Dublin на 28-и юли тази година, като се очаква да започне тяхната търговия и на БФБ през сегашния месец. Новите облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на стари облигации на БЕХ в размер на 500 млн. евро, емитирани през 2013 година, което ще подобри финансовата структура на холдинга.

Като част от текущата и предишната покупка на облигации на БЕХ от страна на ЕБВР, която се състоя през 2016 година, Европейската банка за възстановяване и развитие и правителството на България си сътрудничат относно "Програма за регулаторно развитие на българския енергиен сектор", която има за цел да подпомогне либерализирането на пазара в съответствие с последните промени в енергийното законодателство. България има за цел да либерализира своя електроенергиен пазар в съответствие с правилата на Европейския съюз.

Решението на ЕБВР не само подпомага българския енергиен сектор, но и допринася за задълбочаването на капиталовите пазари, като и двете цели са приоритети в стратегията на банката за инвестиции в страната. Тази облигация ще има най-дългия срок, издаден от български корпоративен емитент, и ще бъде най-голямата облигационна емисия, регистрирана на борсата в София.

Досега ЕБВР е инвестирала близо 3,9 млрд. евро в различни сектори на българската икономика в около 250 проекта. Инвестициите в енергийния сектор съставляват около една трета от портфейла на банката в страната, става ясно още от съобщението. 

Свързани компании:

Български енергиен холдинг ЕАД(beh1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още