IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега се очертава около 7,7 ст. дивидент на акция при "Градус" АД

Това ще е около 4,3% дивидентна доходност спрямо емисионната цена от 1,8 лв.

12:09 | 14.08.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Засега се очертава през пролетта на 2019 г. най-новата публична българска компания "Градус" АД да разпредели дивидент от около 7,7 ст. на акция, показват изчисления на Investor.bg.

Простите сметки показват, че производителят на пилешко месо има неконсолидирана печалба от 20,97 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г. при приходи от дивиденти от 21,33 млн. лв. и разходи от 0,4 млн. лв. Ако разходите се задържат на същото ниво и няма други приходи от дивиденти, печалбата за годината би била 20,6 млн. лв., или по 8,5 ст. на ценна книга. Отчетът на дружеството е публикуван в интернет страницата му.

Дружеството е обещало да разпределя 90% от печалбата си като дивидент, което прави 7,7 ст. на акция. При емисионната цена от 1,8 лв. на акция това прави 4,3% дивидентна доходност. Дивидентът се очаква да бъде гласуван около юни 2019 г. и да бъде изплатен в законовия срок от 2 месеца.

Дружеството обаче може да изплати дивидент още сега, на база промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа и печалбата от 21 млн. лв. за полугодието на 2018 г. Въпреки това обаче няма никаква логика да привлечеш около 40 млн. лв. през юни (със забавянето в Търговския регистър реално през юли), за да изплатиш половината от сумата като дивидент след два месеца. Единствената логика при подобно развитие би била, че основният акционер ще получи основната част от дивидента, без да е участвал в записването на 40-те млн. лв.

В Коментари на Investor.bg в темата за Градус АД има мнение, че се очаква дивидент на база полугодишния отчет за първите шест месеца на 2019 г.

Следващият репер за определяне на дивидента ще бъде отчетът за деветмесечието на 2018 г., който ще покаже дали дъщерните дружества са разпределили още пари към "Градус" АД и дали разходите са се запазили на ниво около 0,2 млн. лв. на тримесечие.

Интересни ще са и консолидираните отчети, защото те са изпреварващ индикатор за печалата в неконсолидирания отчет, ако дъщерните дружества разпределят дивидент към компанията майка, каквато е обещанието при компанията от Стара Загора.

Междувременно акциите на "Градус" АД приключиха търговията в понеделник при цена от 1,77 лв., съвсем близо до емисионната цена от 1,8 лв. през юни.

Очаква се компанията да стане част от SOFIX през март 2019 г. и при такова развитие Expat SOFIX ETF ще трябва да купува акции от дружеството.

Междувременно акционерите на компанията се увеличават. От 1 130 след публичното предлагане до 1 143 (+13) в първия ден от търговията на 6 август до 1 156 на 7 август (отново +13). На 8 август отново има ръст, този път с 10 лица до 1 166, а на 9 август те са нараснали до 1 174 - или с нови осмина акционери.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 5 години
техническа грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
Градус работят в един от най - важните сектори за хората за което 4% дивидентна доходност не е зле стига да не направят някоя врътка в ползва на мажо и очеше дребните. Все пак това не facebook който да и изчезне няма да е голяма загуба без facebook можем ама без ядене не можем :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
"От 1 130...На 8 август отново има ръст, този път с 10 лица до 1 066..."Техническа грешка или намаление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Императорът
преди 5 години
Всъщност дивидентната сгода е 4.064% - не забравяйте данъчното очесване. В това процентче за мен няма нищо привлекателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още