IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ следят финансовата ситуация в Турция под лупа

Удвояването на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция засяга "много малък дял" от БВП на Турция, твърди икономическият съветник на Белия дом

08:49 | 14.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет (вляво). Снимка: Ройтерс

Правителството на президента Доналд Тръмп внимателно следи финансовата ситуация в Турция след рязкото падане на курса на турската лира спрямо американския долар, заяви в понеделник вечерта икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ние много внимателно я следим. Министърът на финансите Стивън Мнучин внимателно я следи", заяви в интервю за телевизия MSNBC Хасет, който е председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара тази година, което се дължеше до голяма степен на опасенията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху икономиката, многократните му призиви за понижаване на лихвените проценти и влошаващите се връзки със САЩ, отбелязва агенцията. 

Хасет заяви, че решението на Тръмп да удвои вносните мита за стоманата и алуминия от Турция засяга "много малък дял" от брутния вътрешен продукт на Турция и не може по принцип да предизвика сгромолясване на курса на турската лира. "Падането на националната валута с 40 процента е признак за това, че много фундаментални основи на икономиката не са наред в тази страна", поясни икономическият съветник на американския президент.

"Когато една страна загуби връзка с либералната демокрация, тогава не можете реално да знаете какво ще се случи с икономиката и аз смятам, че има голяма несигурност", добави Хасет.

На 10 август турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар. Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 процента и 20 процента.  

Всичко по темата следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Таман си помислих, че си изчезнал нейде... Я обясни какво трябва да направи ТЦБ ама по-обстойно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Същественият причинител за проблемите в Турция е, че Турската централна банка работи без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на турската лира.Запазването на държавната грешка подсигурява нови щети. Възможностите за Турция са: Първа: При запазването на неправилната дейност на Турската централна банка щетите за Турция се увеличават.Втора: Със защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на турската лира е прекратен водещият причинител за сегашните щети в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още