IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитото производство в Саудитска Арабия тласна нагоре цената на петрола*

Ръстът идва на фона на очаквания на ОПЕК за свиване на търсенето през 2019 г.

09:47 | 14.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха нагоре във вторник сутринта, след като доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) потвърди, че най-големият износител в света Саудитска Арабия е намалила производството си в опит да избегне ново пренасищане на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,32% до 72,84 долара за барел.

Сходно е увеличението и при американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI), което е в размер на 0,37% до 67,45 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,30% до 1202,50 долара за тройунция.

През юли властите в Рияд съобщиха на Организацията на страните износителки на петрол, че съкращават добива си с 200 000 барела дневно до 10,288 млн. барела на ден. Месечният доклад на ОПЕК, който използва данни от странични източници, потвърди свиването, което според търговците е станало причина за възходящото движение на цените на „черното злато“.

То идва въпреки по-широката тенденция за забавяне на търсенето. В своя доклад от ОПЕК посочват, че очакват световното търсене на петрол да нарасне с 1,43 млн. барела дневно през 2019 г., по-малко от 1,64 млн. барела през 2018 г.

Според организацията забавянето на търсенето ще дойде след възможно охлаждане на икономическия ръст в резултат от търговските спорове между САЩ и Китай, както и заради вълненията на развиващите се пазари.

Китайската икономика показва нови признаци на забавяне, след като САЩ въведе по-високи мита върху някои китайски вносни стоки. Според официални данни инвестициите в страната през първите седем месеца на годината са отбелязали рекордно понижение, а продажбите на дребно са отслабнали.

*Информацията е актуална към 9:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 5 години
Абе що американосите дигат цената на петрола ? Да не се окаже че всички имат голяма нужда от доларес ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още