IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпността на жилищата в САЩ е на най-ниското си ниво от десет години

Само 57,1% от продадените жилища в страната през второто тримесечие са били достъпни за семейства със средни доходи

20:36 | 14.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Достъпността на жилищата в САЩ е достигнала най-ниското си ниво от десет години насам през второто тримесечие на 2018 г. заради растящите цени на домовете и на лихвените проценти, сочи индексът NAHB/Wells Fargo Housing Opportunity, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Общо 57,1% от новите и съществуващите жилища, които са били продадени между началото на април и края на юни, са били достъпни за семейства със средно равнище на доходите в САЩ от 71 900 долара. Това е спад спрямо първото тримесечие на годината, когато 61,6% от продадените жилища са били достъпни за хора със средни доходи и е най-ниското равнище от средата на 2008 г. насам.

Средната цена на жилищата в САЩ е скочила от 252 хил. долара през първото тримесечие до 265 хил. долара през второто тримесечие, което е най-високата средна цена за тримесечие в историята на индекса. В същото време средното ниво на лихвите по ипотеките е нараснало с над 30 базисни пункта през второто тримесечие до 4,67% спрямо 4,34% през първото тримесечие.

„Ограничените наличности и растящите строителни разходи са факторите, които намаляват броя на жилищата и оказват натиск върху цените им“, казва президентът на Националната асоциация на жилищните строители в САЩ (NAHB) Ранди Ноел. „В същото време митата върху вноса на дървен материал от Канада в САЩ подкопават още повече достъпността на жилищата. Строителите не успяват да управляват тези разходи, така че цената да не надвишава очаквания ръст на заплатите“, допълва той.

„Нарастващият брой на домакинствата наред със силния икономически растеж през второто тримесечие, който стимулира ръст на заетостта, ще подкрепят търсенето на жилища през второто полугодие на 2018 г.“, отбелязва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „Но нарастващите притеснения заради търговската война и очакването за по-високи лихви по ипотеките са допълнителни пречки, които засягат достъпността на жилищата“, допълва той.

Град Сиразюз, щата Ню Йорк, е най-достъпният жилищен пазар в САЩ. 89,1% от продадените нови и съществуващи жилища там през второто тримесечие са били достъпни за семейства със средния за района доход от 74 100 долара. В същото време най-достъпните по-малки пазари в страната се намират в същия щат. 97% от продадените жилища в Елмира, щата Ню Йорк, през второто тримесечие са били достъпни за семейства със средни доходи от 71 хил. долара.

За трето поредно тримесечие Сан Франциско е най-недостъпният голям жилищен пазар в САЩ. Само 5,5% от продадените домове там през второто тримесечие на 2018 г. са били достъпни за семейства със средните за града доходи от 119 600 долара.

Другите големи градове в дъното на класацията по достъпност също се намират в Калифорния – Лос Анджелис-Лонг Бийч – Глендейл, Анахайм-Санта-Ана-Ървайн, Сан Хосе-Сънивейл – Санта Клара и Сан Диего-Карлсбад.

Всички пет най-недостъпни малки жилищни пазара също се намират в Калифорния. В дъното на класацията е Салинас, където само 9,8% от продадените нови и съществуващи жилища са били достъпни за семейства със средните за града доходи от 69 100 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още