IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу пазара на Турция има координирана атака, смята експерт

Няма да последва разрив в отношенията със САЩ, прогнозира Аспарух Карастоянов от Американо-български бизнес център

12:59 | 14.08.18 г. 3
Срещу пазара на Турция има координирана атака, смята експерт

Увеличението на американските мита върху турския внос не може да бъдат причина нито за поскъпването на долара, нито за срива на турската лира. Експортът на Турция на стомана и алуминий към САЩ, отнесен към БВП на страната, е под 1%. Сривът на лирата по-скоро се дължи на координирана атака срещу пазара там. Това е мнението на Аспарух Карастоянов, Американо-български бизнес център, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него не се задава икономическа криза в Турция.

Карастоянов посочи, че ако все пак на страната се наложи да потърси помощ, тя има на кого да разчита, включително и на държави от Европейския съюз, тъй като и някои европейски банки се оказаха засегнати от случващото се в страната.

„Турция при всички случаи в момента може да намери съюзник в лицето на европейски страни и не само. Ако подкрепа се наложи, то тя може да разчита и на Русия и Китай“.

Според експерта все още не може да се направи точна прогноза кой ще се окаже най-ощетен от случващото се в Турция. Карастоянов добави, че последните няколко дни са дали възможността на турския президент Реджеп Ердоган и правителството му да преценят чие дело са спекулациите към пазара.

„При един такъв спекулативен пазар най-важно е да се прецени от кого е продиктувана спекулата. По-скоро малките спекуланти, които използват доларите си, за да закупят лири, очаквайки лирата да се обезцени още, ще се окажат губещи. Никога не се знае кога ще последва рязка намеса от централната банка на Турция, която да ги постави в неизгодна позиция“, смята експертът.

Аспарух Карастоянов посочи, че дори в нелесното положение, в което е попаднала Турция към момента, за нея ще има икономически ползи.

„Слабата лира дава възможност за увеличаване на експортния капацитет на страната и силно увеличение на турската ценова конкурентоспособност. Това може да привлече и повече чуждестранни инвеститори. Турция и към момента има изключително богат на инвеститори пазар“, убеден е той.

Според експерта в отношенията между Турция и САЩ няма да последва разрив.

„Американският президент Доналд Тръмп е много добър икономически политик и последователно следва мотото си за Велика Америка. Най-вероятно от него ще дойде стъпката към помирение с Турция”, категоричен е Аспарух Карастоянов, но по думите му по-интересно е накъде ще се насочи следващият ход на Тръмп.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 5 години
и по кво е експерт тоя ? по овцевъдство, може би .... щото определено е изговорил глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
Bobacho
преди 5 години
"По-скоро малките спекуланти, които използват доларите си, за да закупят лири, очаквайки лирата да се обезцени още, ще се окажат губещи."Tова изречение е такъв нонсенс, че изобщо не разирам защо този го наричате експерт. Или може би е преписано грешно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
dakl
преди 5 години
Напълно в унисон на с утвърдената практика и традиции на световния хегемон, други да му вадят горещите въглени от огъня, т.е. да му вършат черната работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още