IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Дните на долара като глобална валута за търговия са преброени

Вече осъществяваме плащания в национални валути не само с Турция и Иран, но и с Китай, твърди руският външен министър

16:11 | 14.08.18 г. 13
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Ройтерс

Ролята на американския долар като глобална валута отслабва и от известно време Русия проучва възможността да използва национални валути за сключване на двустранни търговски сделки с Турция и други страни. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, предава Ройтерс.

Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица.

„Убеден съм, че тежката злоупотреба с ролята на американския долар като глобална валута ще доведе след време до отслабването и замирането на ролята му“, заяви Лавров на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

„Използването на национални валути за взаимна търговия от години е една от задачите, поставени от президентите на Русия и Турция“, изтъкна Лавров.

„Идентични процеси се случват и в отношенията ни с Иран. Договаряме и вече осъществяваме плащания в национални валути не само с Турция и Иран, но и с Народна република Китай“, допълни руският външен министър.

В понеделник Кремъл съобщи, че Русия подкрепя двустранна търговия с националните валути на всички страни вместо с долара, но тази идея трябва да бъде проучена подробно, преди да бъде задействана, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 18
Спящият бик
преди 5 години
"...и все пак нека не забравяме, че тази държава бивя управлявана от фанатик, комуто по всяко време може да скимне, че в България е пълно с гюленисти..."Същото важи и за държавата, управлявана от един друг фанатики, който по всяко време може да реши, че трябва да спасява сънародниците си по нашето южно черноморие, изкупили на промоция недвижимите имоти там и сега упражняващи незаконна наемодателска дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 20
Ivan N.
преди 5 години
Абе направо турската и руската икономики са мечта! 1 барел нефт ще струва 400 лири, но на Капалъ Чарши ще можеш да си го договориш и за 250 :) и все пак нека не забравяме, че тази държава бивя управлявана от фанатик, комуто по всяко време може да скимне, че в България е пълно с гюленисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 28
Спящият бик
преди 5 години
Той и капитализмът уж беше колос на глинени крака, пък какво излезе - цъфти си и си вързва, пък Съветският съюз некъде зачезна... А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 26
redcretin
преди 5 години
Мдаа, а през това време в Рашастан какво ще ядат? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 34
korn
преди 5 години
И какво като долара няма да е глобална валута за разплащане?Колко години петрола се търгуваше на безумно високи цени което беше зле за Запада и добре за Русия и ислямските бензиностанции.Какво направи Русия с парите,нищо,остана си същата изостонала посткомунистическа мафиотска държава.Същото ще бъде ако и рублата замени долара.Икономиката се гради от хората,с работа и идеи.Не става с пиене на водка,молене на Алах и обвинения срещу евреи,банкери,извънземни,зли сили,черни кокичета и тайни общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 30
data
преди 5 години
Пък и Лавров говори глупости - никой, никога , никъде не е забраняал търговските сделки да си се сключват в кват валута се договорят продавача и купувача . Само че , много хора не вдяват че парите вече не са богатство а само средство за размяна и е от изключителна важност средството ти за размяна което имаш да го искат навсякъде щот инак може да не те кефи много че го приемат в бастунски държави от който не можещ да си купиш процесори , компресори за газопроводи и ей такива готини неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 29
data
преди 5 години
Само малка поправка - САЩ (долара) пряко контролират 2 (два континента) на тая планета + още доста държави като Япония , Южна Корея , Австралия (опс континентите станаха 3 ) , Англия в голяма степен и целият ЕС , а и Индия щот индийците нещо не се кльопат с Китай , а и почти всчки арабели без Иран .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 30
kalendar
преди 5 години
Да! Така ще стане! Добре замислено! Викаш - Великата турска икономика и Великата руска икономика ако се обединят...и подкрепени от Китай ще могат да смачкат целият свят. Това другарят Си ще си продава стоките(20% от световното промишлено произвдоство четох някъде) в Турция и Русия - двете имат потенциал да са по-голям пазар от ЕС и САЩ! Яко!Последните големи играчи, които трябва да се включат са Иран и Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 31
khao
преди 5 години
тоя хероин ще те съсипе :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 24
studioaa
преди 5 години
Руснаците в никакъв случай не трябва да се съгласяват да продават петрола си в евро, защото това са същите фиатни инфлационни пари под контрола на враждебни неоЦоциалисти като меркел и макарон. Много по-хитро би било да продават само в китайски пари или злато... Така ще принудят еврогейтаците да харчат стотици милиарди евро годишно, за да купуват юани натискайки еврото силно надолу или разпродават златните си резерви... Китайците само трябва да принудят Саудитска Арабия да се присъедини към сделката и капанът ще щракне и ваймарската хиперинфлация може да я видим пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още