IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром е внесъл в Полша молба за прекратяване на делото за Северен поток-2

Молбата за прекратяване на антимонополната процедура от Газпром е изпратена на 15 юни

17:39 | 14.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газпром е внесъл в антимонополния регулатор в Полша молба за прекратяване на процедурата за антимонополно разследване срещу участниците в проекта за изграждане на газопровода Северен поток-2. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на документи от отчета на холдинга.

Управлението за защита на конкуренция и потребителите на Полша започва разследване срещу Газпром и пет международни компании, които отговарят за финансирането на газопровода Северен поток-2 в началото на май.

Управлението представи обвинения за финансирането на Северен поток-2 от шестте компании без разрешение. Това са руската Газпром, Engie, германските Uniper и Wintershall, австрийската OMV и англо-холандската Shell.

Според антимонополния регулатор на Полша някои участници в споразумението могат да се опитат да заобиколят липсата на разрешение за създаване на компания, финансираща строителството на газопровода.

Управлението посочва, че за нарушаване на забраната за създаване на обща компания се предвижда наказание до 10 процента от оборота, а ако това въпреки всичко е станало и възстановяването на конкуренцията на пазара е невъзможно, ръководителят на службата може да постанови продажбата на всички или на част от активите на предприемача, на акции, и дори да разпусне компанията.

Молбата за прекратяване на антимонополната процедура от Газпром е изпратена на 15 юни.

В същите документи от отчета на Газпром е посочено, че до днес, 14 август, Газпром трябва да представи отговор на Стокхолмския арбитражен съд на исканията на украинската Нафтогаз за преразглеждане на тарифите за транзит на руски газ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още