IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция повишава рязко митата на внасяни от САЩ стоки

Сред тях са автомобили, алкохол и тютюн, козметика и въглища

08:14 | 15.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турция рязко повиши митата върху някои внасяни от САЩ стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник, цитиран от Ройтерс.

С подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган указ със 120 процента се повишава митото върху автомобилите, със 140 на сто - върху алкохолните напитки, а с 60 на сто - върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.

Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви днес в Twitter турският вицепрезидент Фуат Октай.

Миналия петък американският президент Тръмп обяви в туит удвояване на митата върху стоманата алуминия от Турция на фона на нарастващо напрежение между двата съюзника от НАТО заради задържания от Анкара американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси. Това доведе до силно ускоряване на спада на стойността на лирата.

Също така в нощта срещу понеделник по време на сесията на източноазиатските пазари стойността на валутата се срина още повече до рекордно ниско равнище: един долар струваше временно в понеделник 7,24 лири. Във вторник валутата се възстанови донякъде, но все още е под натиск.  

Във вторник Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни. Турският държавен глава заяви, че Турция взима необходимите мерки що се отнася до икономиката на фона на поевтиняването на турската лира.

„Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат iPhone, но нали съществува и Samsung, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Ако кризата остане ограничена до Турция, тя не би могла да повлияе негативно на европейските банки като цяло, или на испанската BBVA по-специално. Повечето банки хеджират до голяма степен риска си, пишат анализатори от американската банка Citigroup. Дори ако BBVA отпише целия си бизнес в Турция, това ще доведе до загуба в размер на милиарди, но съществуването на банката няма да бъде застрашено.

Засега рисковете от заразяване за глобалната икономика също изглеждат управляеми. „Опасността от пожар смятам за ограничена", казва Карстен Бржески, главен икономист на ING Diba. „Турската икономика не е достатъчно важна в международен план, за да предизвика сериозна криза", посочи експертът. Тя ще допринесе само за увеличаването на световната икономическа несигурност, пояснява още той.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Вярно е, че имат икономика. Ама там като цяло са изнесени производства с ниско ноу-хау. Както и че са затънали в дългове. Особено след една камара години на ниски лихви. Като цяло техните местни фирми никакви ги няма - производствата с висока добавена стойност в Турция са все на чужди компании, основно от Европа. Анадънмо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 11
oio
преди 5 години
Турция не може да бъде шантажирана толкова лесно, най-малкото защото има силна реална икономика и производство. Имат си земеделие, имат си селско стопанство, гладни няма да останат. Имат си и индустрия, и то доста развита, автомобили, химия, пластмаси и т.н. За да клекнат трябва да бъдат шантажирани поне 5-6г., което също не е вариант, защото може да се обедиянт с останалите шантажирани от евроатлантизма страни като Русия, Иран, Китай, че и Индия напоследък, което си е над половин Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
hagan
преди 5 години
6.02 лири за долар в 10 .25часа-Падишаха се държи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
khao
преди 5 години
само глyпaк може да вярва и плаши останалите, че някой може да унищожи света с ядерени бомби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
dr.5rov
преди 5 години
Ердоган не е мека китка като Путин. Действа рязко и незабавно. Както се казва евала. Но той е дребен боец. Не е могъща ядрена сила, която може да унищожи света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 21
redcretin
преди 5 години
Айде и тюрките сега ще станат като *** - след действията на Джуджи. Само 50% обезценка годишно + празни рафтове в магазините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още