IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Някой не си е свършил добре работата при срива на Търговския регистър

Системата може би ще функционира пълноценно не по-рано от следващата седмица, но въпросите около срива остават

09:16 | 15.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Технически проблем е предизвикал срива на Търговския регистър, но това не означава, че няма човешка вина. Не допускам това да се е случило вследствие нечия умисъл. Но допускам някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Виновните ще бъдат намерени", заяви пред Нова Телевизия вицепремиерът Томислав Дончев

Същевременно той определи случилото се като "изключително сериозна ситуация, която никой не бива да я подценява". По думите му най-лошото в случая е, че това би могло да се третира като несигурност как работи държавата и каква сигурност осигурява за бизнеса. 

Дончев е бил уверен, че не може да се говори за загуба на информация. По думите му е абсолютно невъзможно да се манипулира каквато и да било информация.

"Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се извлекат уроци, може би до десетина дни ще бъде предложено на Министерски съвет, освен архивите, освен огледалните регистри, да създадем нарочен специален държавен център, където да се складира още един път цялата информация от държавните регистри и архиви", обеща вицепремиерът. 

По-рано днес от Агенцията по вписванията, която стопанисва системата, заявиха, че вече са достъпни справките за актуално състояние в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. 

„От тази сутрин, 15 август 2018 г., сряда, и в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра“, се каза в прессъобщението. 

От АВ уточняват, че характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица. 

„Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват“, категорични са от ведомството. 

За блокирането на системата се разбра в петък, а първоначално се очакваше тя да заработи нормално още в началото на тази седмица. Каква е конкретната причина за блокажа вече пети ден не се съобщава. Правосъдният министър сезира всички служби за сигурност.

Експертът по киберсигурност в AMATASТ Любомир Тулев е на мнение, че недостатъчната поддръжка на системите е причината за срива на Търговския регистър. “Причината за срива на Търговския регистър най-вероятно наистина се дължи просто на техническа грешка, а не на опити за злоупотреби. Тя по-скоро се корени в недостатъчната поддръжка на системите”, заяви той в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Очевидно огромната информация, която се натрупва и трябваше да бъде внедрена в Търговските регистър, доведе до неговия срив. Към момента всички компании и адвокати, които се опитват да внесат своята информация, не могат да направят това в законоустановените срокове, което води до санкции. Това пък коментира адвокат Елка Пороминска, член на Съвета на Софийската адвокатска колегия, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Това далеч не е първият гаф с регистъра, но досега не е имало толкова мащабна авария. Изграждането на цялата система струваше милиони, а работа по премахване на различни „бъгове“ не никога не е спирала, откакто е създаден през 2008 г.  Според редица експерти, които искат да останат анонимни, вероятно не е бил поддържан бекъп на информацията на друго място. Подобно мнение изказва и технологичният предприемач Иво Мирчев в постинг в социалната мрежа Facebook.

Това обаче би представлявало нарушение на стандартите в индустрията и дори престъпно на фона на факта, че съхраняването на информацията в Търговския регистър е въпрос на национална сигурност. Редица предприемачи са загрижени, че случилото се е много тежък проблем за стопанския живот, особено при липсата на яснота докога ще продължи това положение и какви ще се пораженията. Непълното функциониране на регистъра може да спъне редица сделки между компании и дори да забави подготовката за борсови IPО-та. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
СОРИ, но на това не му се казва "БЕЗХАБЕРИЕ" а "ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ" на определени ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА С ТОЧНО ИМЕ ФАМИЛИЯ И АДРЕС. Изразявам съмнение, че е налице ПРЕСТЪНО ДЕЙСТВИЕ , ОТКОЛКОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ защото и в момента можеш да влезеш в СКОПЕНИЯТ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР, но освен ОБЩИЯ СТАТУС НА ФИРМАТА , липсва информация за АКТУАЛНИЯ УЧРЕДИТЕЛЕН АКТ, и най вече за ОБЯВЕНИТЕ АКТОВЕ съдържащи ГОДИШНИТЕ ОТЧЕТИ ПОКАЗВАЩИ ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕТО НА ФИРМАТА. Липсата на информация за ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ФИРМИТЕ поражда достатъчно основание за съмнение, че са налице престъпни действия от отределени ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА целящи да заметат извършени престъпни действия на фирми възползвали се от ЕВРОПЕЙСКО КРЕДИТИРАНЕ вървящо по линията на МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС захранило НЕПРАВОМЕРНО със средства ФИРМИ С КАПИТАЛ НАДХВЪРЛЯЩ ЛЕМИТИРАНИЯ. Не е ли време ДАНС и ФИНАНСОВОТО РАЗУЗНАВАНЕ да влезнат в някои държавни банки опериращи с парите по европейски програми свързани с малкия и среден бизнес. Ако не направят това рискуват ОЛАФ да ги изпревари и постави в състояние на некомпетентност и безхаберие. СТЯГАЙТЕ СЕ МОМЦИ И ДЕЙСТВАЙТЕ.Не чакайте Главния прокурор да направи чудеса както в случаят с КТБ. ТАЗИ НЕРАЗОРАНА НИВА ВАС ЧАКА!ДЕЙСТВАЙТЕ!ВРЕМЕТО Е ВАШЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Как се чустват КУПУВАЧИ НА ФИРМИ И ДЯЛОВЕ с висящи сделки и прехвърляния на СОБСТВЕНОСТ по които има извършени плащания , но поради престъпното бездействие на държавата те не само не са в състояние да влезнат във владение на собствеността , но са изложени на риска при който старият собственик да продължи да упражнява правото си на владеене , ползване и разпореждане със собствеността??Дончев осъзнава ли какви последици може да има това престъпно БЕЗДЕЙСТВИЕ зад което стоят КОНКРЕТНИ ХОРА С ИМЕ ФАМИЛИЯ И ТОЧЕН АДРЕС!!ЗАЩО НЯМА ПОДАДЕНИ ОСТАВКИ И ПОЕМАНЕ НА ОТГОВОРНОСТИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Просто си пресмяташ колко ще ти "струва" операционият риск и ако можеш да го понесеш не правиш нищо. Но ако ще ти излезе прекалено "скъпо", правиш всичко за да минимализираш или предотвратиш дадено събитие от такъв характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 5 години
Много интересно е дали съвсем случайно не са се изгубили точно данните за кредитите в КТБ.... нали още тогава се "изгубиха" хартиените документи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
oio
преди 5 години
Дали някой си е свършил добре работата не е ясно. По-скоро цари безхаберие, държавата се надява че някоя частна фирма ще и тътри системата да работи, като непрестанно трупа нови изисквания и още повече информация, фирмата която се е нагърбила пък се опитва и тя да не е на загуби и наема хора с ниски доходи най-вероятно на които не им дреме особено, то няма и защо да им дреме де. Накрая станал гаф, ами дреме му на админа дето се вика.Проблемът тръгва, че държавата е аутсорснала тази дейност, която реално е основна за агенцията и реално агенцията по вписванията е създадена за да осъществява тази дейност. Не е редно подобно аутсорсване, ама държавата като има само калинки на подобни места, пере през просото щот няма избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
FNM
преди 5 години
Шефката на регистъра не беше ли свързана с Дебелия от времената й в КЗК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още