IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светла Несторова: Гражданската отговорност може да поскъпне със 100%

Засегнатите от фалита на ЗК „Олимпик” трябва да сключат веднага нови полици, препоръча председателят на Асоциацията на българските застрахователи

11:37 | 15.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Съвсем наскоро  КФН публикува доклад, в който ясно демонстрира, че премиите по „Гражданска отговорност“ не са достатъчни и не могат да покрият реалният размер на риска и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност можем да видим в казуса със ЗК „Олимпик““, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ),

Тя предупреди, че когато „една такава компания има такъв бизнес и в него рисковите премии не са достатъчни такива са последствията“.

В такъв случай индустрията не може до безкрайност да кредитира този риск“, смята председателят на АБЗ.

Тя посъветва клиентите да се интересуват от застрахователните компании и гледат информацията за тях, която е публична.

“Много е важно засегнатите от фалита на застрахователната кипърска компания „Олимпик“ да сключат нови полици възможно най-бързо от днес до 18 август, за да са покрити и защитени”, коментира Несторова фалита на кипърското дружество и напомни, че то не е член на АБЗ.

„Всеки съвет, който мога да направя е по-скоро съвет към потребителите. От събота сутринта (19 август) тези, които са сключили полица със ЗК „Олимпик“ след тази дата няма да имат застрахователно покритие. Те трябва да се свържат със своя посредник и до петък да сключат застраховка с друг лицензиран застраховател. В противен случай ще останат без покритие. Не трябва да остават без покритие, защото последствията за това са много сериозни, както от гледна точка на защита, така и от законова гледна точка“, заяви председателят на АБЗ.

Несторова увери, че съществуващата мрежа от застрахователни компании и посредници ще позволи да се сключат за няколко дни полици за 198 хиляди автомобила.

„За неизплатената част от полицата, направена в ЗК „Олимпик“, клиентите имат право да получат онази част от премията си, която се отнася за периода след 18 август. Само че затова те трябва да кандидатстват пред фалиралата компания и „ликвидаторите да работят в тази посока", информира тя.

Председателят на АБЗ информира, че клиентите трябва да знаят, че възстановяването на такива средства не е гарантирано.

"Те са част от масата на несъстоятелността и след като компанията удовлетвори своите кредитори, които са с предимство, ако има средства, те ще бъдат използвани за изплащане на премии. Гарантирани са обаче плащанията при настъпили пътно-транспортни произшествия до 18 август, защото по кипърската гаранционна схема Кипърският гаранционен фонд има задължението да изплаща такива задължения при застрахователни събитие и пострадалите трябва да бъдат възмездени със застрахователни суми при полици на ЗК „Олимпик“. Как това ще се случи, и колко време предстои то ще отнеме, в зависимост как си съдействат българската и кипърската държава – предстои да видим през следващите години“, каза Несторова.

С между 15 и 25% ще се увеличи цената на „Гражданската отговорност“, но задължителната автомобилна полица трябва да поскъпне със 100%, препоръча тя в ефира на bTV,  която напомни, че досега тя е недостатъчна и застрахователните компании бележат загуби в тази област.

По думите ѝ цената на задължителната полица ще продължи да расте и заради решението на ВКС да се увеличат лицата, които имат право на изплащания. Тя прогнозира поскъпване до 100%. 

"Причината за това е, че пазарът е безкрайно регулиран. Ограничен брой компании предлагат една застраховка, която е с едно и също покритие, което означава, че пазарът не работи като пазар. Не може да се влияе на цената. Тя е недостатъчна. Компаниите трупат загуби“, обясни Несторовa.

Investor.bg припомня, че след тълкувателно решение на ВКС на практика беше отворен кръгът от близки на починалия, които могат да търсят компенсация за морални вреди от неговата смърт. Застрахователите обмислят въвеждането на лимити на обезщетенията по „Гражданска отговорност“, като се коментира таван от 40 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
xapoznai
преди 5 години
Бах мааму, сичкото застраховател на загуба и всички се натискат да ги правят!!!И черешата на тортата, не покриват разходите им! Еми да ги свият бе джанъм. Изплатените суми са далееееч, далеееч под събраните средства. Няколкостотин милиона разходи имат хората малко да ги съберат и току виж им излязла сметката. Ама явно разкараха, тия дето им бъркаха кашата и следва типичното "ще удвояваме цената" за да може на 50% увеличение всички да въздъхнат облекчено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
вкарайте системата бонус - малус, застраховката да е на шофьор прерсонална и давайте смело с покачванията.всякакви джигити с история - 500+ кинта да си цакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Интересно изказване на говорителка на картел. Един фалит, а толкова много застрахователни компании на мутри и политици - МАЛКО Е! Вдигнат ли се застраховките, хората няма да ги платят - ясно като бял ден. Видя се и че гаранционния фонд не работи, вероятно е просто източен - класика в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
khao
преди 5 години
КФН e дискредитирана институция, квото каже е все тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
За пореден път държавната намеса в сектора на застраховането води до увеличаване цената и нанасяне на огромна вреда на всички както винаги всъщност. Разбира се причините за ненужната намеса са миловидна защита на потребителите и уж обезщетяване на пострадалите, а реално това е опит за ограничаване на конкуренцията на пазара чрез нови ненужни изисквания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Ако поскъпне двойно:гражданска-400 лъваданък(ако недай си боже е нещо над заветните 100 коня и е около 160 и е около 10годишно)-280 лъвагодишна винетка-120(сигурно ще стане)каско(ако се поглези човек)-150Най-накрая само богатите ще си карат колите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още