IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните хотели в София са увеличили приходите си с 15,2% през 2017 г.

Заетостта и броят на пренощувалите в тях чуждестранни туристи също са нараснали през миналата година, съобщава консултантска компания

11:06 | 15.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Годишните приходи от нощувки на луксозните хотели в София са нараснали с 15,2% през 2017 г. спрямо година по-рано, като са достигнали 62,1 млн. евро спрямо 53,9 млн. евро през 2016 г. Това показва доклад на консултантската компания MBL за тенденциите на пазара на луксозни хотели в столицата през миналата година.

Средното нивото на заетост през 2017 г. е достигнало 50%, отбелязвайки ръст от 5% спрямо предходната година. Общият брой на чуждестранните туристи, пренощували в столицата също е нараснал, като за 2017 г. той достига 575 хил. души  – с 67 хил. души повече спрямо 2016 г.

Основните фактори за растеж са нискотарифните полети до столицата, както и увеличеният брой бизнес пътувания, отбелязва MBL. Доказателство за позитивните тенденции на хотелския пазар в София е и фактът, че в процес на изграждане са няколко големи хотела, чието завършване е планирано до края на 2020 г. - хотел “Hyatt” на паметника „Васил Левски“ ще има 190 стаи, а хотел “Marriott“ на площад Македония – 232 стаи, припомня консултантската компания.

Висококатегорийните и луксозни хотели по Черноморието също са отчели ръст в приходите през 2017 г., като те са достигнали 177.3 млн. евро в Бургаска област и 124.9 млн. евро във Варненска област. Нарастването на приходите е резултат от по-високи реализирани цени, съобщава MBL. В Бургаска област средната заетост през активния сезон е достигнала 63%, а във Варненска област - 53%.

В унисон с рекордния обем на инвестиционните сделки на пазара на бизнес имоти през 2017 г., активността в  хотелския сегмент е отбелязала високо ниво за поредна година. Пазарът е бил доминиран от български инвеститори, а обемът на сделките с хотели е надхвърлил 40 млн. евро.

Според MBL известните хотелски брандове с отлична локация ще продължат да бъдат успешни. Луксозните хотели са в по-добра пазарна позиция да отговорят на промените в търсенето с по-високо технологично ниво и иновации. Макар и със значително по-високи цени хотелите от категория 4 и 5-звезди ще продължат да доминират и бележат ръст в заетостта и приходите си, тъй като са по-разпознаваеми, предлагат повече сигурност и адекватно обслужване, прогнозира консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Веск
преди 5 години
Държавата ни губи по 1 процент от населението си годишно. Някой има ли да вярва все още, че София расте и не старее. Напротив - застарява и не расте. Държавата от 9 падна под 7 милиона, след време ще е под 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още