IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство ще следи търговията с благородни метали

Промени във Валутния закон засягат дейността на минни компании, златарски ателиета и заложни къщи

11:42 | 15.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на икономиката да поеме регистрационния режим за лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с и от тях по занятие. Това предвиждат промени във Валутния закон, предложени от Министерство на финансите (МФ) и публикувани на сайта на институцията.

Измененията касаят минни компании, златарски ателиета, заложни къщи и други търговци, които работят с благородни метали и скъпоценни камъни, както и с изделия от тях.

В момента в Министерството на финансите се извършва регистрация и се издават удостоверения на лицата, които извършват дейност с благородни метали и скъпоценни камъни в съответствие с изискванията на чл.13, ал. 1 от Валутния закон. Дейността е остатък от отменения Закон за сделките с валутни ценности и за валутния контрол, когато МФ е упражнявало цялостен валутен контрол в страната. Променените икономически отношения след 1990 г. изискват преосмисляне на регулаторните политики и съобразяването им със съвременните тенденции за развитие на съответната област, се посочва в мотивите към законопроекта.

Секторът на производството и търговията с благородни метали и скъпоценни камъни е значително повлиян от съвременните технологии за обработка и търговия, което налага цялостно преосмисляне на регулаторната рамка, коментират още от ведомството.  

Всъщност, функциите на Министерството на финансите са основно в областта на планирането и управлението на публични средства, което е извън провеждането на държавната политика, вкл. регулация, в конкретния икономически сектор. В същото време предвиденият във Валутния закон регистрационен режим цели създаване на определени изисквания към икономическите субекти с цел регулиране на икономическите отношения и осигуряване на защита на потребителите.

Очаква се прехвърлянето на регулаторни функции към администрация с функционална компетентност в областта на разработването и осъществяването на политиката за повишаване конкурентоспособността на националната икономика и отделните стопански субекти, и която провежда и координира държавната политика за защита на потребителите да допринесе за адекватното регулиране на икономическите отношения в сектора, както и до привеждане на регулациите за защита на потребителите в съответствие със съвременните тенденции в търговията с благородни метали и скъпоценни камъни.

Тъй като от 26 януари 2016 г. България вече не е в списъка на органите на ЕС, които имат право да заверяват сертификати по Сертификационната схема на Кимбърлийския процес (чиято цел е да ограничи търговията с „кървави диаманти“ от зони на конфликт), промените предвиждат отмяна на потвърждения за внос и сертификати за износ на необработени диаманти по въпросната схема.

Предложените промени във Валутния закон няма да изискват допълнителни финансови средства, както от държавния бюджет, така и от лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с и от тях. С предложените промени не се въвеждат разпоредби на актове на Европейския съюз, поради което не се налага да бъде изготвена справка за съответствие с европейското законодателство.

С измененията Министерство на икономиката се задължава да провежда и координира държавната политика за защита на потребителите и предприема мерки за нейното интегриране при провеждане на другите секторни и хоризонтални политики, да води политиката за повишаване конкурентоспособността на националната икономика и отделните стопански субекти, както и да разработва и предлага икономически и правни регулатори и мерки за насърчаване на икономическите субекти. Надзорът също преминава във функциите на икономическия министър Емил Караниколов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
А до сега какво правихте? Почесвахте се? Ама като знам, вие не можете и един бекъп да следите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още