IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Вълчев: Ше мотивираме младите учени с 61 млн. лв. за научни програми

Кабинетът реши да връща млади учени с добавки към заплатата

13:38 | 15.08.18 г.
<p>
	<em>Красимир Вълчев. Снимка: БТА</em></p>

Красимир Вълчев. Снимка: БТА

Правителството одобри 11 национални научни програми за периода 2018-2022 г., съобщиха пред журналисти в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Програмите са на обща стойност 61 млн. лв. Повечето дейности са със срок на изпълнение за три години. За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв, уточни Вълчев, цитиран от БТА. 

За втората половина на тази година се отпускат и 1,5 млн. за финансова подкрепа на млади учени (стипендии), които могат да работят като постдокторанти в научни организации или във висши учебни заведения. Парите за следваща година са 3 млн. лева, каза още образователният министър. 

Ще се отпускат между 200 и 500 лева на млади учени, ако са на трудови договори и 900 лева, ако се без трудов договор със съответната организация, каза министърът. Целта е да се спре с "изтичането на мозъци" от страната, създаване на условия за връщане на учени от чужбина, както и наемане на чужденци в наши научни организации, допълни той.

Стипендиите ще се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на докторантите на свободна докторантура.

Целта е средствата да окажат положително въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени изследователи и преподаватели, допълват от правиттелствената информационна служба. Същевременно се очаква те да допринесат за изпълнението на приоритетите, заложени в националните стратегически документи за развитие на науката и образованието.

Ректорите на държавните висши училища и ръководителите на научните организации утвърждават правила за разпределение на допълнителните средства, разработени от специална комисия, включваща представители на докторантите. Средствата се предоставят на положително атестираните докторанти до 2 месеца след приключване на атестацията им съгласно Правилника за прилагане на закона за развитието на академичния състав и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани положително. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още