IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите турски мита върху американски внос ще са в размер на 533 млн. долара

Те ще включват внос на 22 продукта, заяви турският министър на търговията

16:01 | 15.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-високите турски мита върху американски вносни стоки ще възлизат на 533 млн. долара, като налозите ще обхващат 22 вида продукти. Това заяви турският министър на търговията Рухсар Пекчан в Анкара.

„Удвоихме митата върху 22 продукта, идващи от САЩ, отговаряйки на скорошните американски санкции с допълнителни налози на стойност 533 млн. долара миналата вечер“, заяви тя, цитирана от турското издание Yeni Safak.

По думите ѝ Турция винаги ще защитава своите фирми от несправедливо отношение от страна на САЩ и допълни, че страната ще продължи да предприема необходимите стъпки за противопоставяне на американските действия.

Пекчан също така посочи, че Вашингтон е важен търговски партньор на Анкара, но не и единственият. „Нашата държава има редица партньори и алтернативни пазари“, допълни министърът.

Турция рязко повиши митата върху редица внасяни от САЩ стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн, стана ясно по-рано днес.

С подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган указ със 120 процента се повишава митото върху вноса на автомобили, със 140 на сто - върху алкохолните напитки, а с 60 на сто - върху тютюна на тютюневите листа. Увеличават се също митата върху козметиката, ориза и въглищата.

Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика.

В същото време, въпреки по-острия тон на Пекчан и влизането в сила на новите мита, говорителят на турския президент Реджеп Ердоган заяви, че очаква проблемите с Вашингтон да бъдат решени, но само ако САЩ спрат да се опитват да влияят върху турската съдебна система, съобщава Ройтерс.

Ибрахим Калън също така изрази убеждението си, че лирата ще продължава да се възстановява.

Турската валута достигна до най-ниската си стойност спрямо долара от 7,24 лири за долар в понеделник, но успя да се оттласне и през следващите дни нарасна с близо 8%.

Калън има предвид задържания в Турция американски пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в съпричастност към опита за преврат в страната от 2016 г. По-рано днес неговият адвокат заяви пред Ройтерс, че турски съд е отхвърлил молбата му да бъде освободен от домашен арест и забраната му за напускане на страната да бъде вдигната. Въпреки това все още има възможност решението да бъде обърнато, тъй като предстои да се изкаже съд на по-висока инстанция.

Обикновено на даден съд му отнема между 3 и 7 дни да обработи обжалване, но в този случай решение може да бъде взето и по-скоро, смята Исмаил Чем Халавурт.

„Решението може да дойде още утре или дори довечера. Това са обжалвания, които изискват бързо взимане на решение, тъй като са свързани със свободите на индивидуална личност“, заяви още той.

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
hagan
преди 5 години
6.03 лири за долар в 17.37 часа-Падишаха удържа напъна на американеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още