IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече мигранти участват в програмите за професионално обучение в Германия

Макар общият брой на младите мъже, включващи се в професионално обучение, да е нараснал с 3,7 процента, съответният брой на жените е намалял с 2,9 процента

22:19 | 15.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаване в броя на мигрантите и бежанците, които се включват в програми за професионална квалификация в Германия, може да допринесе за облекчаване на недостига на работна ръка в най-голямата европейска икономика, предаде БТА.

Броят на хората, родени извън Германия и записали се за обучение, е скочил с 36,2 процента през 2017 г. спрямо предходната година, съобщи днес германската стaтистическа служба Destatis.

Младите хора, получаващи професионално обучение, са се увеличили до 515 700 миналата година, което е повишение с 1,1 процента на годишна основа. Това е първият растеж на показателя от 2011 година.

Германското правителство в момента разработва нов имиграционен закон, който има за цел да допринесе за попълване на недостига на работна ръка в различни сектори, включително на здравеопазването и услугите.

Германия има общо 822 582 незаети работни места през юли, което е повишение спрямо 805 213 през юни и 750 346 през юли миналата година, сочат данните на статистическата служба.

Афганистан и Сирия са две страни, от които идват голям брой кандидати за убежище в Германия. Броят на младите мъже от тези държави, включили се в програми за професионално обучение, е скочил над три пъти спрямо 2016 година - от 3000 до 10 000 миналата година.

Жените от Афганистан и Сирия, регистрирани за професионално обучение, са били 820 през 2017 година, което е увеличение с 380 спрямо предходната година.

Същевременно макар общият брой на младите мъже, включващи се в професионално обучение, да е нараснал с 3,7 процента, съответният брой на жените е намалял с 2,9 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
За такива места каквито си написал няма нужда от квалификация Може би само изучаване на немски Но си прав в едно -емигрантите първо трябва да минат през такива работни места и след това да се движат по стълбата нагоре Така е навсякъде по света На много от тях Германия им даде огромен шанс -от бомбите глада разрушени градове да заживеят в много уредена държава И трябва да оценят това Но и Германия им нужда от емигранти -застаряващо население демогравска криза липса на конкуренция проблеми на пенсионата система Въобще изгодата е взаимна Разбира се че има проблем и но с времето те се решават След 5 или 10 години може би германците ще разберат че Меркел е била права Много от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
А нали се сещате какви са тези 800 хил незаети работни места, щом се натискат емигрантите да ги заемат след квалификация. Едва ли става дума за нещо по-различно от "оператор сметоизвозвозване", "специалист репатриране на строителни отпадъци" :)Немецът не иска за наематели източноевропейци(работещи читава работа там), а ще предостави хубави работни позиции на азиатците-никакъв шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
dzk
преди 5 години
"Жените от Афганистан и Сирия, регистрирани за професионално обучение, са били 820 през 2017 " - от да кажем 300 000 влезли жени - "бежанки", имало записани за обучение 800. Това са около 0,25% от така наречените "бежанци". За мъжете от да кажем 800 000 "бежанци" има 10000 записани. Това е огромното число от 1,25% Голям повод за гордост и тупане по гърдите, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още