IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безизходицата около Турция влоши настроението на европейските инвеститори

Опасения за надвисваща валутна и дългова криза в развиващите се пазари с епицентър Турция потапят борсите в момента, твърди анализатор

19:22 | 15.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции приключиха сесията в сряда предимно на по-ниски нива, тъй като опасенията за турската валутна криза продължиха да влияят негативно на апетита на инвеститорите.

Паневропейският индекс Stoxx 600 бе на загуба през целия ден, за да завърши търговията с минус от 1,5%. Основните борси в региона отчетоха спадове с по около 1,5%. Търговските обеми бяха ниски, а редица европейски пазари бяха затворени заради официален празник, включително борсите в Италия, Гърция и Австрия.

В Лондон FTSE се обезцени с 1,49% до 7497,87 пункта, германският DAX падна до 12163,01 пункта (1,58%), а във Франция CAC 30 загуби 1,82% до 5305,22 пункта.

„Става въпрос за опасения за надвисваща валутна и дългова криза в развиващите се пазари с епицентър Турция. Това потапя борсите в момента“, коментира пазарният анализатор Йохен Щанцл от CMC Markets. 

Индексът на добивните компании се срина с 4,1%. Цените на акциите се понижиха, след като цената на златото падна до над 18-месечно дъно в сряда, докато щатският долар се покачи ди най-високото ниво от  повече от година. Това се дължи на скорошното свободно пропадане на турската лира. Продължаващата сага на налагане на вносни мита, прилагани от големите световни икономики, също засегна настроенията на инвеститорите, коментира CNBC.

В Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган избра да наложи по-високи мита над вноса на някои американски стоки, включително алкохол, автомобили и ориз. Мярката е в отговор на наложените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху стоманени и алуминиеви продукти през миналия петък. Турската лира, която понижава стойността си от месеци, поскъпна спрямо щатския долар.

Става въпрос за опасения за надвисваща валутна и дългова криза в развиващите се пазари с епицентър Турция. Това потапя борсите в момента

Въпреки негативните настроения имаше някои добри новини.

Британският застраховател Admiral и датският производител на вятърни турбини Vestas приключиха търговията близо до върха на Stoxx 600, с приблизително 3% ръст. Admiral отбеляза 9% увеличение на печалбата си преди данъци за първите шест месеца на тази година. Vestas обяви печалба за второто тримесечие на годината, която надмина очакванията, както и нова програма за обратно изкупуване на акции.

Акциите на рекламната агенция WPP също поскъпнаха с около 1,8%. Инвеститорите все още усвояват новината от понеделник, че рекламната агенция ще напусне Лондон като основно седалище. Междувременно фондът Amundi покачи капитализацията си с 1,1%, след като Morgan Stanley обяви, че компанията е сред най-добрите в бранша.

Но няколко от най-добре представящите се компоненти в Европа компенсираха ръста, направен по-рано в сесията.

Royal Bank of Scotland приключи търговията със спад от малко над 1%. Отчасти държавният заемодател на Великобритания обяви, че ще плати 4,9 млрд. долара, за да уреди разследване в САЩ за неправомерно поведение по време на последната финансова криза.

Случващото се в Турция продължава да е във фокуса на инвеститорите. Лирата достигна до рекордно ниска стойност спрямо долара по-рано тази седмица на фона на продължаващи притеснения на инвеститорите, че проблемите на Анкара може да се разпространят и сред други икономики по света. Миналия месец турската инфлация достигна 16% - много над зададената цел на Турската централна банка от 5%.

Спадът в стойността на турската валута идва и на фона на разпалващ се търговски конфликт между Анкара и Вашингтон. Напрежението между двете страни, което бе подновено във връзка със съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения в тероризъм, се прехвърли и на търговския фронт.

По-рано днес и азиатските борси приключиха сесиите си със спадове, а в Ню Йорк сесията също стартира в червената зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
За мен е странно - друго ли развитие очакваха пазарите след изборите за президент на Турция през юни? Сега такова чудо пада сякаш Ердоган е свалил американски самолет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още