IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на турския БВП с 10% би свил българската икономика с 0,4%

Високите разходи на физическите лица влияят на потреблението, а 2/3 от БВП на страната е зависим от вътрешното търсене, твърди Милена Виденова

21:48 | 15.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Износът на български фирми към Турция представлява около 4% от БВП на България. Ако се очаква свиване на турския БВП с 10%, то би трябвало това да се отрази на българската икономика с 0,4%. 

Как ще го понесат българските фирми ще зависи от мерките, застраховките, които са предприели.  Това каза Милена Виденова, управител на Кофас България, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

„Тези фирми, голяма част от които са представени в България,  работят и произвеждат за пазарите на ЕС. Около 8 000 са фирмите у нас с турски капитал. Броят им нараства през 2018 г. спрямо 2017 г. с 5 %, а ако вземем данните за един хоризонт от 10 години, те са се увеличили със 180.  Нарастват и техните приходи и печалби", каза още Виденова.

По думите ѝ добрите шансове за турската икономика в момента са в нейните експортните продукции, автомобилостроенето, селското стопанство. 

„Турската икономика се характеризира с голямо производство и голямо потребление. За да функционира производството, трябва да има импорт на материал, а това води до оскъпяването му. Високите разходи на физическите лица влияят на потреблението, а две трети от БВП на Турция е зависим от това вътрешно търсене. Цялата задлъжнялост ще свие вътрешното потребление“, каза специалистът.

Намерението на турската централна банка да овладее шоково ликвиднната ситуация, като повиши с 1000 базисни пункта лихвата за рефинансиране, води до много по-висока инфлация от първоначалните прогнози преди 6 – 7 месеца, каза още Виденова. Високите нива на увеличение - от 15% до 25% на лихвата за физическите лица, от 14% на 24% за фирмените кредити, изравняват лихвената тежест в двата типа кредитиране. Тези нива, по думите на госта, напомнят много на ситуацията в България преди въвеждането на валутния борд.

„Това се случва поради обезценяването на лирата спрямо долара, повече от 90 % и спрямо еврото – над 80%. От друга страна, индикатор за всеки инвеститор е CDS (Цената на застраховката срещу фалит по отношение на местния дълг, б.ред.), там също има рекордно покачване със 78 базисни пункта до 529 пункта, което е най-високото ниво от 2008 година. Тоест - има загуба на доверие от страна на инвеститорите по отношение на турската икономика", каза още Виденова.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
das
преди 5 години
Добър анализ, но е малко прекалено частиен, а Турция си е част от световната икономика. Не само лирата се обезценява, еврото също се обезценява от началото на годината с няколко процента и то при трайна тенденция. Така че донякъде сме свързани икономики, нормално е. Основната разлика е, че Турция има много развита икономика, те си произвеждат почти всичко без може би електроника която внасят от Китай с който са в добри отношения. По-скоро проблемът им е с намаляването на външните пазари, то и затова много турски фирми изнесоха дейността си у нас, заради ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още