IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Участъкът от "Хемус" между Буховци и Белокопитово ще е готов за година*

Строителството на 16,3-километровия участък започна в четвъртък и ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет

12:05 | 16.08.18 г. 23
<p>
	Започна строителството на 16,3 км от автомагистрала &quot;Хемус&quot; между Буховци и Белокопитово. Сред присъстващите на първата копка бе премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Започна строителството на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово. Сред присъстващите на първата копка бе премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА 

За година и два-три месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки - към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на даденото начало на строителството на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово, съобщава пресцентърът на Министерски съвет.

Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.

„Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната й част, между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящия участък“, каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

„Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.

„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък от аутобана за качествено изпълнение и денонощни усилия.

На събитието присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.

Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения –  пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с пътен възел „Белокопитово“,  пътен възел „Варна – Търговище“ и пътен възел „Търговище – Варна“. 

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.

Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.  

Миналата година започна строителството на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен и се очаква тя да бъде приключена до година и половина. Подготвя се и търгът за 52 км между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 г.

Този месец трябва да стартира и тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може да бъде реализирано през 2021 г., съобщи през май министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Тогава той прогнозира, че около 160 км от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 г.

Магистрала „Хемус“ е основен приоритет на правителството. Тя трябва да свърже София с Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.

*Материалът е допълнен в 13,17 ч. с изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Още по-смешното е, че сте толкова ограничени в нивата си на съзнание, че си мислите, че тия неща ви ги пожелавам, докато вие сами си ги правите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Следващите години, докато природата ви заличава от съществуването на Земята, да не кажете, че не съм ви казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Чак не мога да повярвам, че все още има толкова мн ***, които не могат да разберат къде стои основата на проблема. От всички нации в света, българската ще се окаже една от най-жалките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Дупките от злоупотребите ще ги следващите години ще ги запълвате на ромите от семенната течност. Така звучи по-добре, точно така, като за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Кога ще разберете, че колкото и минуси да натиснете на коментарите, които казват истината, предстои да стане точно така, както съм го описал, споделил съм с вас и причините за това, а като ви гледам колко сте жалки и смотани си го заслужавате на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Ей, плъх смотан, ограничен в съзнанието биологичен *** такъв, запиши си добре какво съм написал и проследи събитията следващите години да видиш дали троленето ми има нещо общо с истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
ratten
преди 5 години
и няма ли вече да го баннете трола хепи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Ама без въобще да преувеличавам, да не говорим, че планетарните изменения ще заличат тази глупава парадигма на нисшият неосъзнат егоситичен ум следващите години, този процес едва сега започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Държавата умре, тя беше убита за последните 30 години от политическата *** и абсолютно *ебилен кретено-масонски мутрено-бизнес елит, оттук нататък предстои да затъва все повече и все повече, децата ви имат смислено бъдеще в тая ***, само и единствено, ако и те са прасета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още