IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От „Карол“ очакват по-висока волатилност на пазарите

Икономиките ще продължат с високите си ръстове, но тенденцията през тази година е за не толкова синхронизиран ръст, какъвто имаше през 2017 г.

16:05 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нагласата на инвеститорите към глобалните акции остава позитивна, въпреки нарасналите рискове. Това става ясно от прогнозата на УД „Карол Капитал Мениджмънт“ за развитието на глобалните пазари през втората половина на 2018 г.

След силните резултати на компаниите през първата половина на годината оценъчните съотношения са на значително по-добри нива, защото ръстовете на печалбите на компаниите значително превишава тези на цените на акциите им. Икономиките се очаква да продължат с високите си ръстове, но тенденцията през тази година е за не толкова синхронизиран ръст, на който бяхме свидетели през 2017 г., става ясно още от анализа.

„От една страна САЩ показва впечатляващи резултати и прогнозите са, че през 2018 г.  брутният вътрешен продукт (БВП) ще се повиши с 2,9% на годишна база (с 0,6 процентни пункта повече в сравнение с 2017 г.), а от друга ръстът в еврозоната и Япония се очаква да се забави съответно с 0,2 процентни пункта и 0,7 процентни пункта.  Международният валутен фонд прогнозира повишение на БВП в развиващите се пазари от 4,9% през 2018 г. и 5,1% през 2019 г. Основните рискове пред тези страни са в увеличаващите се лихви в САЩ и по – силният американски долар”, коментира Даниел Дончев, ръководител Инвестиционни стратегии в „Карол Капитал Мениджмънт“ и портфейлен мениджър на фонда на дружеството с фокус на глобалните пазари, цитиран в прессъобщение от компанията.

САЩ

Според него обаче ще е много трудно да се прецени до къде ще стигнат търговските войни и как развитието им  ще повлияе на глобалната икономиката.
Той обясни още, че текущият цикъл на растеж в САЩ е вторият най – дълъг от 1945 г. насам. Въпреки това, индикаторите, които следим показват, че през следващата една година вероятността от рецесия е малка, допълва Дончев.

Според прогнозата ефектът от фискалните стимули на кабинета Тръмп продължава да оказва положително влияние върху инвестиционните намерения на компаниите. Данъчните стимули за физически лица също трябва да окажат благоприятно влияние върху потребителското доверие.

Главният риск пред финансовия пазар на САЩ е монетарната политика на централната банка. Опасенията от нарастване на инфлацията накараха Федералния резерв да повиши два пъти лихвите през 2018 г. и пазарният консенсус е, че до края на годината ще го направи още два пъти. Динамиката при инфлационните очаквания ще определи колко рестриктивна ще бъде Централната банка през следващите месеци, посочват още „Карол“.
Анализаторите смятат, че до края на 2018 г. корпорациите ще продължат с добрите си финансови резултати, подкрепени от добрата макроикономическа среда

Европа

Освен забавянето на ръста и по-ниските прогнози за бъдещ такъв от Международния валутен фонд, ключови показатели показват забавяне. Пример е индексът на бизнес доверие в промишлеността, който регистрира перманентен спад от началото на годината и достигна ниво от 54.9 през юни месец.

Главна въпросителна пред финансовите пазари в Еврозоната остава политическата обстановка в Италия. Новата управляваща коалиция, сформирана от популисткото движение „Пет Звезди“ и антиимигрантската и евроскептична партия „Лига“, е от няколко седмици на власт, но вече успя да влезе в конфронтация с Европейския съюз. Причината е, че желае да въведе плосък данък, универсален базов доход и да промени редица пенсионни реформи, което ще увеличи дълга на страната още повече и това ще наруши редица фискални правила на Еврозоната. Несигурността около финалното споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз още съществува, а в допълнение управляващата коалиция в Германия е под огромно напрежение заради различни виждания относно мигрантската политика, става ясно още от прогнозата. Напрегната политическа среда в Еврозоната внася несигурност и изборът на правилните сектори до края на 2018 г. ще бъде ключов за добри резултати, коментират експертите. 

карол карол

Япония

Данните за първата четвърт на 2018 г. показаха забавяне поради по-ниски потребителски разходи и по-малко инвестиции. Това накара Международният валутен фонд да прогнозира спад в ръста до 1% за 2018 г. и 0,9% за 2019 г., припомнят от „Карол“. Сериозен плюс за финансовите пазари е, че няма индикации централната банка да прекрати своята експанзивна парична политика. Сегашните оценъчни съотношения на японските акции показват, че са по – евтини от средните исторически нива. В допълнение експертите коментират, че корпоративните резултати на компаниите продължават със своето добро представяне. „Въпреки всичко, според нас основен риск ще е поскъпването на йената. Страната разчита основно на своя износ, а във времена на геополитическо напрежение инвеститорите може да насочат допълнителен ресурс към йената и цената да се повиши спрямо други валути“, се посочва в прогнозата.

Суровини

До месец май суровините бяха едни от най – добре представилите се активи, но през юни доходността се понижи поради нарасналото геополитическо напрежение. В краткосрочен план е трудно да се предвиди в каква посока ще тръгнат цените, но в средносрочен мнениетo на анализаторите на Карол е позитивно поради няколко причини. „Първо, икономическият цикъл, в който се намираме е предпоставка за добро представяне. Второ, предлагането при някои от тях може да е по-слабо. Трето, властите в Китай дадоха ясен знак, че ще стимулират икономиката си”, категоричен е Даниел Дончев. 

От различните видове суровини движението на енергийните и най-вече на петрола заслужава най-голямо внимание. Много събития влияят върху цената на петрола и могат да се съставят много комбинации от сценарии. Както може при някои обстоятелства цената да поеме до нива от 60 долара на барел, така има и немалка вероятност в бъдеще да се види цена от 100 долара на барел. Основният сценарий на експертите на Карол Капитал Мениджмънт е за средносрочно поскъпване и висока волатилност на цената.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още