IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Чобанов: Българската икономика има нужда от целенасочени реформи за растеж

Инфлацията ще расте, тъй като България е в процес на доближаване до средните доходи в Европа, каза бившият финансов министър

09:43 | 17.08.18 г. 2
П. Чобанов: Българската икономика има нужда от целенасочени реформи за растеж

Необходими са реформи, ясни цели и стратегия за увеличаване на потенциала за растеж на българската икономика. Това каза Петър Чобановбивш финансов министър, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта реформите трябва да са насочени към предлагането на трудовия пазар, на капитала и на технологиите. Той добави, че без тяхното наличие е невъзможно икономиката да расте.

Финансистът коментира данните на статистиката за българската икономика, според които икономиката на България се е разширила през второто тримесечие на 2018 г. с 3,4% в сравнение с ръста от 3,6% през предходния период, което означава, че ръстът на българската икономика е най-бавен от три години насам.

Липсата на потенциал за дългосрочен растеж започва да оказва своето влияние и върху текущия растеж“.

Експертът посочи, че увеличението на работните заплати и ниските нива на безработица в страната, довели до увеличение и на потреблението, все още не са толкова големи, за да има опасност от прегряване на икономиката. Все пак ако тази тенденция в потреблението се запази, това може да се окаже притеснителен сигнал, отбеляза той.

Чобанов определи инфлацията като показателя, който сигнализира за икономически дисбаланси. Експертът припомни, че показателят е от съществена важност за присъединяването на България към еврозоната. Според него може да се очаква повишение на стойността ѝ, тъй като България е в процес на доближаване до средните доходи в Европа.

Гостът коментира и случващото се в Турция и възможните негативни отражения, които може да има кризата там върху България.

Влошаването на търговските отношения между двете страни може да доведе до негативни последици за България. Вече сме свидетели на търговски дефицит между двете страни, а доскоро имаше излишък. Финансовата система също поражда своите опасения за евентуално влошаване на европейските банки с експозиции в Турция. Важни са и очакванията към Турция и мащабите на икономиката ѝ. Стабилността на Турция е важна за икономическата стабилност на цяла Европа”, коментира Чобанов.

Още от разговора вижте във видеото.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Демографската катастрофа, която е резултат от всичко това, което описвам в долния коментар, няма да я споменавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масоно-милиционеро-мутрено-мафиото свинската *** в момента е напълно разграбена и функционира основно на заеми, субсидии и еврофондове, мизерният ръст на смехономиката от 3% е основно заради усвояването на обществени средства, където от 3 млн минимум 1 млн се краде, до 2030-та малкия и средния частен бизнес масово предстои да фалира и да остане един град смехономика, основно чуждестранни кретено-масонски компании, докато им е изгодно в ***, малкия и средния бизнес няма да може да издържа повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, предстои да го видите, особено в ромската провинция, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки, за пътища, за училища, за безплатно саниране, за камери на мвр-то по 60 000 лв едната, за напълно ненужни нови сгради за половин милиард, за нови къщи, нови имоти по чужбина, вили, апартаменти, нови коли, вип живот и за бюджет на *** от *** ще ги събират, защото средна класа няма да остане никаква, ще останат само лойни политици, бивши мутри и милиционери, на които все не им стига и боклукчарника по общини и министерства, който ги подкрепя и чака да му подхвърлят някоя троха повече, без да осъзнават откъде идват парите, както и къде отиват, плюс децата на ромите ;) Държавата в момента е напълно приключила и не си заслужава усилията, децата ви имат бъдеще в тая ***, само и единствено, ако и те са прасета. България предстои да се превърне в страна от приказките, онези мн поучителните такива. България беше унищожена от политическата си *** и кретено-масонският си бизнес елит, които освен че си следваха техните интереси, изпълняваха и без съпротива онези отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още