IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Мерките за опазване на данните от Търговския регистър не са достатъчни

Има международни стандарти за работата на държавната администрация, посочиха юристът д-р Мартин Захариев и специалистът по киберсигурност Ясен Танев

11:58 | 17.08.18 г. 2
Експерти: Мерките за опазване на данните от Търговския регистър не са достатъчни

Казусът с Търговския регистър е един чудесен пример за това какво е значението на информацията в наши дни – тя е най-същественият ресурс. Затова и държавата трябва да излезе с план как ще реши казуса с възстановяването на регистъра в цялата му функционалност в най-кратък срок. За това настоява адвокат д-р Мартин Захариев от фондация „Право и Интернет“ в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Нашите активи са банкови записи, нашата самоличност, нашите медицински досиета – всичко това се пази под електронна форма. Ето защо е важно опазването на информацията. Държавата при създаването на Търговския регистър е взела мерки да опазва тези данни, но очевидно това при сегашното състояние на техниката вече не е достатъчно, коментира  юристът. – Една такава авария блокира целия бизнес в рамките на цялата държава, което е немислимо в 21 век.”

Според него технологията на изграждане на Търговския регистър е стандарт не само за държавните организации, но и за малките и средните предприятия.

"Ако е спазено проектирането на системата, което се задава с обществена поръчка, такъв инцидент не трябва да се случва. Трябва да се направи един доклад след отстраняването му и да се анализира времето за възстановяване – каква е причината то да отнеме толкова дълго време", каза експертът по киберсигурност Ясен Танев от Safer.bg.

Той обясни, че системата се състои от масивите от дискове, върху които е разпределена информацията и има повече от един сървър, който предоставя данните на крайните клиенти.

"Има международни стандарти, по които оперира държавната администрация, и не е нужно всяка държава да разработва свои правила за резервно копие на данни", посочи експертът.

По думите му държавата осъзнава какво трябва да се прави – да се извършват външни и вътрешни независими одити, стрес тестове и добронамерени хакерски атаки, с които да предотврати възникването на подобни инциденти.

Повече по темата вижте във видео материалите!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 5 години
'всяка държава да разработва свои правила за резервно копие на данни'Какво копие бе, г-н експерт? ЕДНО копие?Боже, Боже.Трябват КОПИЯ, МНОГО КОПИЯ, само трябва да се прецени през какъв период от време! Аз на снимките вкъщи им правя поне по 4(ЧЕТИРИ) независими! Това на снимки, не на Регистър!!!!Луда работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Евалларка бе, аксперти!Машалларка, даже Аферим!!!НО къде бяхте преди белята? Къде???Като се обърне колата, пътища много. - казал го е народът.експерти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още