IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 6 месеца преките инвестиции в България се свиха с близо 50% на годишна база

Най-големите капиталовложения в страната са направени от Холандия, Русия и Германия, показват данни на БНБ

16:20 | 17.08.18 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на тази година се свиха с 49,5% (241,1 млн. евро) и към 30 юни възлизат на 246,2 млн. евро. Тяхната сума е по-ниска в сравнение с периода януари – юни 2017 г., когато бяха 487,2 млн. евро , показват последните данни на Българската народна банка (БНБ).

Само за юни обаче те нарастват със 155 млн. евро, но увеличението преди година пак беше по-голямо – 195,9 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
За буферите ще чуем всички много скоро - борд няма да има в ЕРМ2, но бас държа и че ще бъде обявено как тия 10млрд са потънали за обиране на точно тая 50% скрита инфлация, докато реално ще се спотаят в нечия кипърска банкова сметка. Е да, ще е последната голяма кражба в Абсурдистан, ако това звучи успокоително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 27 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
Общата сума на пчи за 6 месеца са по-малко от заплатите на футболистите на реал за същия период. 6.. инвестициите в недвижими имоти са колкото идин средно малък блок в София - около 3,000 кв.м РЗП, т.е. няма интерес и в недвижимите имоти. Третият по големина инвеститор е Германия с 300 х евро, което са 3 малки апартамента в Младост на шпакловка и замазка. Изобщо - трагедия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 21 rate down comment 0
mariata
преди 5 години
Като гледам разбивката, си правя следните изводи: 1. Никой не инвестира в бг дружества - има намаление в уставния им капитал. 2. Всички или теглят дивиденти, или са на загуба, т.е. не се плащат данъци. 3. Единствените "свежи" пари влизат като заем - основно от офшорки през Холандия (пране на пари разбирайте) или руски и бивши СССР републики, за да вземат гражданство. 4. Инвестициите в чужбина нарастват, т.е. българите не смеят да държат пари тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
SA
преди 5 години
Почваш да бягаш от първоначалните си аргументи. Наистина няма смисъл да продължаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 2
LaCosta
преди 5 години
Не твърдя, че не са налични и не могат да се получат обратно, но не е и като да са под дюшека. Въпросът тръгна от там, че има разлика къде се "намират" тези 10 млрд евро. Не случайно богатите избират швейцарски банки, а не други. Аз не случайно попитах "Знаеш ли къде и как са инвестирани нашите милиарди евро резерви? А знаеш ли кой и как взима съответните инвестиционни решения?" Или пък вярваш, че няколко милиарда евро са складирани в центъра на София? По-скоро не си се замислял като 99,9% от българите. Позаинтересувай се, ще разбереш още една любопитна страна на механизма "валутния борд" и защо ни беше наложен.За първи път чувам за "буфери, които компенсират инфлация". Това ще да е някаква нова попфолк икономическа теория. Обаче когато човек отиде дори и в хранителния магазин си купува редовно предимно вносни храни, защото благодарение и на този курс евро/лев немското краве масло /примерно/ дори и с транспортните разходи пак ти идва в магазина по-евтино от българското. Да не говорим за други стоки.КТБ е пример за това, че в България отдавна забравени и считани за едва ли не невъзможни неща се случват и могат пак да се случат. Една друга българска банка беше 2 пъти на ръба от подобно развитие.Повече няма да се включвам - не ми е интересно пожелателно-наивното мислене. То може да бъде срещнато навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
SA
преди 5 години
Досега не съм чул активи на централна банка да не бъдат на разположение. Ако ти си чук, моля да посочиш източник.За пазар в случай, че нямахме борд. Чети по-внимателно.За последните 20 години размерът на икономиката и нейната структура драстично са се подобрили. Нали твърдеше, че има значение каква икономика стои зад валутата? Ето ти ги буферите, които компенсират разликата в инфлацията.КТБ е друга бира и беше съборена, да да бъдат избити едни пари от ръцете на едни хора. Случаят няма нищо общо с икономическата ситуация в страната, борда, курса и др. под.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 2
LaCosta
преди 5 години
"10 млрд евро са си 10 млрд евро без значение къде са, стига да ги има налични."Ключовата част е "стига да ги има налични" и да може да си ги получиш обратно. Знаеш ли къде и как са инвестирани нашите милиарди евро резерви? А знаеш ли кой и как взима съответните инвестиционни решения?"Ако не бяхме в борд и нямахме този резерв, щеше да си прав, че левът би могъл да бъде над/подценен. Но пък тогава пазарът щеше да си каже думата."Как щеше да си каже думата пазарът при фиксиран курс? Въобще за какъв пазар говориш?За последните 20 години в еврозоната има натрупани да кажем 30% инфлация /по официална статистика и съвсем грубо казано/, а в България примерно 80%. Разликата от 50% какво я правим? При гъвкав валутен курс би могло да се очаква 50% обезценка на лева. Да не говорим за други икономически показатели."Всяка атака по борда и курса на лева е обречена на провал." Преди случая с КТБ всички си мислехме, че повече няма да видим и умишлено фалирани банки, но се случи. Аз имам спомени и от 1996-1997 г.Ширещите са масово медийно-политическите клишета в България имат за цел точно създаването на пожелателно-наивно "евро"мислене сред населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
SA
преди 5 години
Това пък е буквално изсмукано от пръстите. 10 млрд евро са си 10 млрд евро без значение къде са, стига да ги има налични.Ако не бяхме в борд и нямахме този резерв, щеше да си прав, че левът би могъл да бъде над/подценен. Но пък тогава пазарът щеше да си каже думата.Всяка атака по борда и курса на лева е обречена на провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
LaCosta
преди 5 години
Ако говорим за икономическо "обезпечаване" на еврото и лева е близко до ума, че за последните 20 години икономиките зад тези две валути са се променили по различен начин, но валутният курс си е останал все същия. Да не говорим, че на теория валутите са обезпечени с икономиките и благата в тях, но на практика днешните валути реално са обезпечени политически, а някои по-скоро военно-политически. Това означава, че 10 млрд евро в БНБ и 10 млрд евро в немска банка са различно политически "обезпечени", тъй като нашето политическо национално богатство трябва да се добави със знак минус към ВСЯКА валута в страната ни. Отделно се добавят със знак минус и механизмите на валутния борд, фиксирания валутен курс и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
SA
преди 5 години
Перефразирам:"Естествено, че е възможно валутите да са различно "обезпечени" и да са надценени една спрямо друга."Не и в нашия случай на валутен борд, когато можеш да обмениш точно определена стойност от едната валута за другата. Ако приемем, че нашата валута е по-малко обезпечена с нашата икономика, то обезпечаването с еврото, което е по-добре обезпечено с икономиката на ЕЗ, компенсира.Това е и смисъла на борда и валутните ни резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още