Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За 6 месеца преките инвестиции в България се свиха с близо 50% на годишна база

Най-големите капиталовложения в страната са направени от Холандия, Русия и Германия, показват данни на БНБ

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
33
redcretin до: LaCosta
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
За буферите ще чуем всички много скоро - борд няма да има в ЕРМ2, но бас държа и че ще бъде обявено как тия 10млрд са потънали за обиране на точно тая 50% скрита инфлация, докато реално ще се спотаят в нечия кипърска банкова сметка. Е да, ще е последната голяма кражба в Абсурдистан, ако това звучи успокоително :)
1
 
27
 
32
mariata до: mariata
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Общата сума на пчи за 6 месеца са по-малко от заплатите на футболистите на реал за същия период. 6.. инвестициите в недвижими имоти са колкото идин средно малък блок в София - около 3,000 кв.м РЗП, т.е. няма интерес и в недвижимите имоти. Третият по големина инвеститор е Германия с 300 х евро, което са 3 малки апартамента в Младост на шпакловка и замазка. Изобщо - трагедия
0
 
21
 
31
mariata до: gembirdkz
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Като гледам разбивката, си правя следните изводи: 1. Никой не инвестира в бг дружества - има намаление в уставния им капитал. 2. Всички или теглят дивиденти, или са на загуба, т.е. не се плащат данъци. 3. Единствените "свежи" пари влизат като заем - основно от офшорки през Холандия (пране на пари разбирайте) или руски и бивши СССР републики, за да вземат гражданство. 4. Инвестициите в чужбина нарастват, т.е. българите не смеят да държат пари тук
3
 
3
 
30
SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Почваш да бягаш от първоначалните си аргументи. Наистина няма смисъл да продължаваме.
2
 
7
 
29
LaCosta до: SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не твърдя, че не са налични и не могат да се получат обратно, но не е и като да са под дюшека. Въпросът тръгна от там, че има разлика къде се "намират" тези 10 млрд евро. Не случайно богатите избират швейцарски банки, а не други.
Аз не случайно попитах "Знаеш ли къде и как са инвестирани нашите милиарди евро резерви? А знаеш ли кой и как взима съответните инвестиционни решения?" Или пък вярваш, че няколко милиарда евро са складирани в центъра на София? По-скоро не си се замислял като 99,9% от българите. Позаинтересувай се, ще разбереш още една любопитна страна на механизма "валутния борд" и защо ни беше наложен.

За първи път чувам за "буфери, които компенсират инфлация". Това ще да е някаква нова попфолк икономическа теория. Обаче когато човек отиде дори и в хранителния магазин си купува редовно предимно вносни храни, защото благодарение и на този курс евро/лев немското краве масло /примерно/ дори и с транспортните разходи пак ти идва в магазина по-евтино от българското. Да не говорим за други стоки.

КТБ е пример за това, че в България отдавна забравени и считани за едва ли не невъзможни неща се случват и могат пак да се случат. Една друга българска банка беше 2 пъти на ръба от подобно развитие.
Повече няма да се включвам - не ми е интересно пожелателно-наивното мислене. То може да бъде срещнато навсякъде.

4
 
6
 
28
SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Досега не съм чул активи на централна банка да не бъдат на разположение. Ако ти си чук, моля да посочиш източник.

За пазар в случай, че нямахме борд. Чети по-внимателно.

За последните 20 години размерът на икономиката и нейната структура драстично са се подобрили. Нали твърдеше, че има значение каква икономика стои зад валутата? Ето ти ги буферите, които компенсират разликата в инфлацията.

КТБ е друга бира и беше съборена, да да бъдат избити едни пари от ръцете на едни хора. Случаят няма нищо общо с икономическата ситуация в страната, борда, курса и др. под.
2
 
9
 
27
LaCosta до: SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"10 млрд евро са си 10 млрд евро без значение къде са, стига да ги има налични."
Ключовата част е "стига да ги има налични" и да може да си ги получиш обратно. Знаеш ли къде и как са инвестирани нашите милиарди евро резерви? А знаеш ли кой и как взима съответните инвестиционни решения?

"Ако не бяхме в борд и нямахме този резерв, щеше да си прав, че левът би могъл да бъде над/подценен. Но пък тогава пазарът щеше да си каже думата."
Как щеше да си каже думата пазарът при фиксиран курс? Въобще за какъв пазар говориш?
За последните 20 години в еврозоната има натрупани да кажем 30% инфлация /по официална статистика и съвсем грубо казано/, а в България примерно 80%. Разликата от 50% какво я правим? При гъвкав валутен курс би могло да се очаква 50% обезценка на лева. Да не говорим за други икономически показатели.

"Всяка атака по борда и курса на лева е обречена на провал."
Преди случая с КТБ всички си мислехме, че повече няма да видим и умишлено фалирани банки, но се случи. Аз имам спомени и от 1996-1997 г.
Ширещите са масово медийно-политическите клишета в България имат за цел точно създаването на пожелателно-наивно "евро"мислене сред населението.
4
 
3
 
26
SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Това пък е буквално изсмукано от пръстите. 10 млрд евро са си 10 млрд евро без значение къде са, стига да ги има налични.

Ако не бяхме в борд и нямахме този резерв, щеше да си прав, че левът би могъл да бъде над/подценен. Но пък тогава пазарът щеше да си каже думата.

Всяка атака по борда и курса на лева е обречена на провал.
2
 
8
 
25
LaCosta до: SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ако говорим за икономическо "обезпечаване" на еврото и лева е близко до ума, че за последните 20 години икономиките зад тези две валути са се променили по различен начин, но валутният курс си е останал все същия.
Да не говорим, че на теория валутите са обезпечени с икономиките и благата в тях, но на практика днешните валути реално са обезпечени политически, а някои по-скоро военно-политически. Това означава, че 10 млрд евро в БНБ и 10 млрд евро в немска банка са различно политически "обезпечени", тъй като нашето политическо национално богатство трябва да се добави със знак минус към ВСЯКА валута в страната ни. Отделно се добавят със знак минус и механизмите на валутния борд, фиксирания валутен курс и т. н.
2
 
2
 
24
SA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Перефразирам:

"Естествено, че е възможно валутите да са различно "обезпечени" и да са надценени една спрямо друга."

Не и в нашия случай на валутен борд, когато можеш да обмениш точно определена стойност от едната валута за другата.
Ако приемем, че нашата валута е по-малко обезпечена с нашата икономика, то обезпечаването с еврото, което е по-добре обезпечено с икономиката на ЕЗ, компенсира.

Това е и смисъла на борда и валутните ни резерви.