IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: САЩ не виждат кои са истинските им приятели

Турският министър на външните работи прехвърли топката за решаването на двустранния спор в игрището на Вашингтон

17:53 | 17.08.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските власти не могат да различат кои са техните истински приятели. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, според когото проблемите между Анкара и Вашингтон биха могли да се решат лесно, но не и с настоящия начин на мислене в САЩ.

„САЩ не знаят, не могат да видят кои са истинските им приятели. Можем лесно да решаваме проблеми със САЩ, но не с техния сегашен начин на мислене“, посочи дипломатът в изказване от Анкара, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

Думите му идват на фона на продължаващите заплахи от страна на Вашингтон срещу Анкара във връзка със съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения в тероризъм.

Междувременно стана ясно, че съд на по-висока инстанция не е удовлетворил иска за освобождаването на пастора, който се намира под домашен арест. Адвокатът на Брънсън Исмаил Джем Халавурт заяви, че обмисля повторен иск, съобщава Bloomberg.

Решението на институцията отваря вратите към нов кръг от санкции на администрацията на американския президент Доналд Тръмп. По-рано в четвъртък финансовият министър Стивън Манучин заяви, че САЩ са готови на нови санкции, ако властите в Анкара откажат да освободят пастора.

Страната също така е изправена и пред евентуално понижаване на кредитния рейтинг от S&P Global Ratings.

В началото на август отношенията между двете страни отбелязаха драстично понижение, след като САЩ наложиха санкции срещу двама турски министри заради отказа на Анкара да освободи Брънсън.

Миналата седмица Тръмп увеличи натиска срещу Турция като удвои митата върху вноса на турски алуминий и стомана до съответно 20% и 50%. в отговор Анкара увеличи налозите върху редица американски вносни стоки, включително алкохол, тютюневи изделия и автомобили.

Повече по темата прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
А на мен се чини, че комшиите сами на себе си не са приятели. Дори ръка да подадеш, има физическо разстояние. Щатите далеч, с Русия, граница -едно море. Истински съюз на Анкара с Москва е и по-рстествен, и по-неестествен. Всичко това, предвид амбициите и мераците на Ердоган, ум ожени по хипер-Егото му. Докато си потребител, ще ползваш, каквото ти продадат....И те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 5 години
И СССР толкова ни бяха приятели 45 години...Така е в международните отношения - съюзите винаги са били плаващи, продиктувани от определени интереси. САЩ са приятели на Босфора, не на Турция. А тя да е на Босфора, вина носим ние с гърците. Тъй като обаче в настоящия исторически момент проливът е с предимно икономическо значение, а не военно, то турското приятелство губи от теглото си. А и да сме честни - Османската империя никога не гради приятелства без да има изгода от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Има разлика от "варвари" до "чаламби".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 5 години
Ако под интерес разбираш да те колонизира и ограби и ако се опънешда ти види сметката ,прав си.Само ,че историята показва как винаги сенамират нужните варвари да видят сметката на империята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Още по-точната, че САЩ нямат съюзници, а васали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
В международната политика терминът "приятелство" не съществува. Точната дума е "интерес".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Grosss
преди 5 години
Ако беше жив Садам Хюсеин и го беше осенила музата да приказва щяхмеда научим интересни неща за каубойското приятелство и либоф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
Grosss
преди 5 години
Да си приятел на САЩ е работа ден до пладне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още