IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел няма големи очаквания за срещата си с Путин

Германският канцлер определи срещата като необходимост, а не избор

21:52 | 17.08.18 г. 1
<p>
	Ангела Меркел и Владимир Путин дават съвместна пресконференция след срещата им в Сочи през май.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Владимир Путин дават съвместна пресконференция след срещата им в Сочи през май. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел няма големи очаквания, че срещата й с руския президент Владимир Путин в събота ще донесе пробив по отношение на конфликтите в Украйна и Сирия, съобщава Ройтерс.

В навечерието на разговорите с руския лидер Меркел определи срещата като необходимост, а не избор. Русия и Германия трябва да започнат диалог по дълъг списък от проблеми, които имат интерес да разрешат.

„Това е работна среща, от която не се очакват конкретни резултати, но проблемите, които ни занимават – от Украйна и Сирия до въпроса за икономическото сътрудничество, са толкова големи, че е оправдано да поддържаме постоянен диалог“, заяви Меркел.

Тя е говорила с френския президент Еманюел Макрон в петък преди срещата си с Путин и двамата са обсъдили положението в Украйна и Сирия, съобщи канцеларията на Макрон, без да разкрива повече подробности.

Германският канцлер и руският президент се срещнаха в Сочи през май, когато не успяха да преодолеят различията си при първата визита на Меркел в Русия след анексирането на Крим през 2014 г.

Русия и Германия се съгласиха, че постигнатите с посредничеството на международната общност Мински споразумения трябва да бъдат приложени напълно, за да се прекрати конфликтът, но не успяха да се договорят за мандата на мироопазващата мисия на ООН.

Германия и Франция искат силите на ООН да бъдат разположени във всички области, контролирани от подкрепяни от Русия бунтовници, включително на границата между Украйна и Русия, но Москва се противопоставя на тази идея.

Отношенията между двете страни са подложени на напрежение и заради газопровода „Северен поток“-2, който ще пренася газ от Русия до Германия под Черно море.

Говорител на Меркел заяви тази седмица, че ЕС продължава разговорите с Русия, за да се гарантира, че Украйна ще продължи да играе роля в доходоносния бизнес с транзита на енергия след завършването на „Северен поток“-2.

По отношение на Сирия Германия иска Путин да постигне трайно примирие там със САЩ. На пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович Меркел заяви, че четиристранна среща за Сирия с участието на Германия, Русия, Турция и Франция е възможна.

Меркел и Путин ще направят изявления в 16 ч. по Гринуич в събота преди началото на разговорите в резиденция Мезеберг на германския канцлер край Берлин. Те няма да отговарят на журналистически въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 5 години
Тръмп,Путин,едва кретъщата английска кралица и младия Де Гол,всички са пионки в играта на Канцлера.Германия е най стабилната икономика в света,ЕС е най богатия търговски блок в света.Войната вече е икономическа,а там Германия е най добра в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още