IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разведряването на търговския фронт тласна щатските индекси към ръст

Dow скочи с над 110 пункта след съобщението за предстоящи разговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

23:56 | 17.08.18 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 110,59 пункта към стойността си до равнище от 25669,32 пункта след съобщението, че американският президент Доналд Тръмп и китайският лидер Си Цзинпин се надяват да обсъдят американско-китайската търговия през ноември, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 също нарасна с 0,33% до равнище от 2850,13 пункта, а технологичният измерител Nasdaq Composite изтри загубите по-рано през деня и финишира с ръст от 0,1% до ниво от 7816,33 пункта.
Съобщението в петък дойде, след като директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу потвърди в четвъртък, че Китай и САЩ ще проведат нов кръг от преговори по търговските въпроси по-късно този месец.

Американски и китайски официални представители трябва да проведат „разговори на средно равнище“ във Вашингтон идната седмица.

Седмицата беше бурна за пазарите, тъй като продължаващите геополитически и икономически проблеми в Турция засенчиха положителните новини на търговския фронт между САЩ и Китай.

Dow отчете трицифрени движения във всеки ден от тази седмица, но успя да я приключи с ръст заедно с S&P 500. Индексът Cboe Volatility, смятан за най-доброто мерило за страха на Wall Street, достигна най-високото си ниво от над един месец по-рано тази седмица.

В понеделник турската лира достигна най-ниското си ниво спрямо долара, след което се отлепи от дъното, но в петък отново пое надолу на фона на опасенията за допълнителни санкции от Вашингтон. САЩ предупредиха Турция, че ще наложат още мита, ако американският пастор Андрю Брънсън не бъде освободен. Той е задържан в страната от 2016 г.

Заплахите тласнаха лирата към понижение от 3,7%.

Турската валута е подложена на натиск и заради строгия контрол на президента Реджеп Ердоган върху централната банка в страната. Той заяви, че иска лихвените проценти да останат ниски, за да се запази високият ръст на икономиката въпреки нарастващата инфлация.

„На фона на излизането на инфлацията извън контрол централната банка няма да повиши лихвите достатъчно, за да я пресече, така че стойността на лирата ще продължи да се понижава, докато това се случи“, казва Том Есей, основател на компанията The Sevens Report.

„В основата на турската трагедия е страхът, че Ердоган се е превърнал в своеобразен диктатор, който налага политическата си воля върху органи, за които се смята, че са независими, например централната банка“, допълва той.

Tesla се насочи към най-лошата си седмица от 2016 г., като книжата й поевтиняха с близо 9% до ниво от около 305 долара, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви пред New York Times, че никой не е видял или преценил туита за плановете му да извади компанията от борсата. Той публикувал туита, докато пътувал към летището на 7 август.

Книжата на Applied Materials поевтиняха с над 7,5%, след като компанията обяви по-слаби от очакванията прогнози за фискалното четвърто тримесечие. В същото време цената на акциите на Nvidia намаля с 4,9%, след като прогнозата за приходите й разочарова инвеститорите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намаля до ниво от съответно 2,864% и 3,02%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, отбеляза спад с 0,52% до 96,15 пункта и е напът да запише третия си пореден ден на понижение.

В същото време еврото се отлепи от 13-месечното дъно спрямо долара, което достигна по-рано тази седмица, като отбеляза ръст от 0,52% до ниво от 1,1435 долара за едно евро.

На пазара на суровини цената на петрола се повиши в петък, но записа още една седмица на спад на фона на притесненията от свръхпредлагане на американския пазар, търговските спорове и опасението, че забавяне на растежа на световната икономика ще намали търсенето на черното злато.

Американският лек суров петрол е напът да запише седма поредна седмица на спад, а глобалният бенчмарк Брент се насочва към спад за трета седмица.

В петък фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха ръст от 45 цента до 65,91 долара за барел. За седмицата той се понижава с 2,5%, като записва най-дългата си губеща серия от три години.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент намаляват с 52 цента до 71,95 долара за барел. Брентът се насочва към загуба от над 1% за седмицата.

Цената на златото възстанови част от загубите през седмицата на фона на отслабването на долара, но остава близо до 19-месечното си дъно и е напът да запише най-големия си седмичен спад от май 2017 г. Американските фючърси върху ценния метал с доставка за декември се повишиха с 20 цента до ниво от 1184,20 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Мъск ше пие една студена ***'стика, *** други студена водица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още