IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

289 млрд. евро, 8 години криза – това с Гърция бе демократичен скандал

Московиси разкритикува отново подхода на еврозоната към Гърция и поиска по-голяма прозрачност

10:58 | 19.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Часове преди края на спасителната програми на еврозоната за Гърция еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси разкритикува ролята на европейските институции.

Първоначално капацитетът, инструментите и политическата воля са липсвали, за да се овладее ситуацията, а по-късно решенията често бяха "забавени и недостатъчни", заяви французинът през уикенда. „Осемгодишната криза е твърде дълга", а отговорността е споделена – както на гръцките така и на европейските политици, смята 61-годишният французин, цитиран от DPA.

В понеделник официално приключва програмата за помощ на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) за спасяването на Гърция. След това Атина възнамерява сама да набира финансови средства. От 2010 г. насам партньорите от ЕС създадоха три програми за заеми, за да защитят свръхзадлъжнелия член на еврозоната от фалит.

Общата сума на предоставените заеми достигна 289 млрд. евро. 

В замяна Атина трябваше да прокара тежки реформи, социални съкращения и увеличения на данъците. През следващите няколко години Гърция ще се възползва и от някои облекчения, предоставени от партньорите от еврозоната.

Московиси критикува процеса по вземане на решения и поиска реформи. Еврогрупата като орган не подлежи на истински демократичен контрол, смята той. „Самият аз се чувствах неудобно, когато решавахме зад затворените врати съдбата на милиони гърци", твърди френският политик. "Ето защо нарекох ситуацията „демократичен скандал".

По думите му финансовите министри не са действали с лоши намерения, но често са били слабо информирани или без ясен мандат от парламентите си, добави Московиси. „Но аз успявам да извлека ясна поука: еврогрупата трябва да бъде по-демократична, прозрачна и по-добре наблюдавана", казва категорично той.

Това не е първата остра критика от страна на Московиси. Преди няколко седмици той написа авторски материал за германското издание Die Welt, в което принципно защити спасяването на южната ни съседка, но същевременно призна за допускането на редица грешки.

„В ретроспекция трябва да признаем, че в Атина, както и в Брюксел, Берлин и Вашингтон бяха допуснати грешки, които ненужно удължиха кризата. Нямахме нито аналитичните умения, нито инструментите, да не говорим за политическата култура, да се справим с големи кризи - със скоростта на пазарите. Не видяхме предварително, че се задава тази криза и съответно не бяхме подготвени. Подценихме ситуацията. Предполагаемата бюджетна криза всъщност беше дълбока криза на гръцката държава и гръцката икономика. За да осъзнаем истинската им степен, ни бяха нужни години“, написа в Die Welt Московиси. Целия анализ вижте тук

Всичко по темата за Гърция вижте тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 3
toto 2
преди 5 години
Това беше програма ,не за спасяване на Гърция ,а за спасяването на кредиторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още