IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Мъск подари 1 млрд. долара на продавачите на късо

Сълзливото излияние на предприемача пред NYT доведе до сериозен срив на цената на акциите на Tesla

17:52 | 19.08.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Сълзливото излияние на Илон Мъск за "най-болезнената си година" остави дълбок белег на фондовия пазар. Акциите на Tesla загубиха почти девет процента от стойността си в петък, след като главният изпълнителен директор на компанията описа в интервю за New York Times  своите разочароващи и изтощителни усилия в Tesla. И сега могат да се зарадват тъкмо тези, които Мъск обвинява за нарастващия си стрес – продавачите на къси позиции, които залагат на падането на цената на акциите на Tesla.

Мъск откровено разказва в интервюто си за вестника за стресиращия си всекидневен живот и се оплаква от високата цена, която плаща за това.

„Миналата година беше най-тежката и най-болезнената в кариерата ми", призна той. Била е „трудна за понасяне". Понякога не е напускал централата на Tesla с дни. За да спи, е трябвало да взема лекарства. Приятелите му са били „наистина притеснени".

47-годишният предприемач разказва и за неуспешното търсене на свой заместник, който би могъл да поеме част от работата му. Той се е срещал с вицепрезидента на Facebook Шерил Сандберг, признава Мъск пред вестник. Ако има някой, който да може да свърши работата, би искал да е тя.

По време на интервюто Мъск демонстрира необичайно ниво на самооценка и уязвимост, признавайки, че неговите отговорности си имат и своите лични жертви.

Той заяви, че е използвал социалната платформа Twitter като опит за постигане на прозрачност при взимането на решение от подобен калибър.

В интервюто си пред New York Times Мъск заяви също, че не е получавал гневни обаждания или съобщения от „излъгани“ инвеститори и директори.

В заключение той посочи, че вече съжалява за туита, планирайки да спре използването на социалната платформа.

Някои членове на борда вече са го посъветвали да ограничи вниманието си върху социалните платформи и да се съсредоточи върху производството на електромобили и изстрелването на ракети в орбита.

Причината за интервюто беше мистериозното съобщение в Twitter на Mъск преди повече от седмица, в което той обяви, че иска да превърне листнатия производител в частна компания. Финансирането е било осигурено, заяви той в Twitter на 7 август. Като цена той назовава 420 долара на акция. В същото време Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) проучва случая по подозрение за възможна манипулация на цените.

След изказването му в социалната мрежа акциите поскъпнаха с 11%, от което пострадаха омразните от Мъск продавачи на къси позиции. През същия ден те загубиха 1,3 млрд. долара. Но Мъск беше този, който се погрижи голяма част от тази загуба отново да се възстанови.

Защото сълзливото му интервю доведе до срив на акциите до 306 долара за брой. Тези спадове са печалба за онези, които преди това претърпяха тежки загуби заради туита му. Според "New York Times те са прибрали повече от 1 млрд. долара - почти толкова, колкото са загубили преди това.

По отношение на късите продажби на акции на Tesla Мъск бил подготвен и за най-лошото, казва той пред вестника. „Настроен съм на екстремни мъчения поне в продължение на няколко месеца, през които късите продавачи ще разказват истории за срива на Tesla". Че той самият ще провокира такива истории чрез интервюто си, очевидно не му е хрумнало.

Мъск също така прогнозира, че за Tesla от предприемаческа гледна точка най-лошото е минало. Но лично за него „най-лошото от гледна точка на личната болка тепърва предстои".

Той може и да е прав с последното. Акциите на Tesla са сред най-често продаваните на къси позиции в САЩ. Повече от една четвърт от пазарната стойност на Tesla, която възлиза на около 11 милиарда долара, се продава на къси позиции, става ясно от анализ на S3 Partners. Делът на инвеститорите, които залагат срещу Tesla, расте...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
уики : "Мъск е роден на 28 юни 1971 в Претория, Южна Африка. Майка му, Майе Мъск, е от канадско-английски произход и е известен модел. Баща му, Ерол Мъск, е британец, роден в Южна Африка и е електронен/машинен инженер. След като родителите му се развеждат през 1980 г., Мъск заживява с баща си на различни места из Южна Африка."къде я видя сребърната лъжичка в устата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
Jorkata
преди 5 години
"какво е направил и управлява от почти нула" - а ти имаш ли представа кои са родителите му на тоя пич и колко зелено имат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
:)studioaaa " Цената на тесла е 0$ и акциите на тесла не струват нищо." - мисля че веднъж ти писха , да не пишеш по теми в които имаш фундаментални празнини от познание . имаш ли си на идея какво е ликвидационна стойност на компания ? това е стойността на всички материални активи + стойността на всички нематериални активи + стойността на продажбите от готовата продукция в някакъв времеви прозорец от момента на ликвидация . цената на Тесла към момент на ликвидация е по-голяма от задълженията й ... анадъмо или ако не , има литература по въпроса седни и прочети това онова . Императоре - Мъск е личност , и то голяма личност в бизнес средите . не знам някой технологичен лидер да създава такава огромна поляризация на мненията , даже и във форума тука :))) . да те питам и аз като гришата ганчев "Ти къщичка за пиленца правил ли си? А къщичка за куче?" . ако го погледнеш какво е направил и управлява от почти нула - ами само шапка мога да му свалям . това което е създал в тесла като продукт и обслужване е ОБИКОЛКИ пред другите автомобилни компании . технологично ги е надскочил поне 2 пъти . и това за няма и 10 години от сглобяването на първия автомобил . това да минеш мерцедес в неговия сегмент , това да създадеш религия силна като тази на БМВ , това да можеш да застанеш до тойота по иноватичност и производителност ти се вижда мошенничество ? стига бе :))) за мен е много яко . и радва . вчера четох че от свободно търгуемите акции на тесла 37% се държат от спекуланти на къси позиции , залагащи на спад на акциите , а при майкрософт примерно били 0,72% . то затова гледат да го изтопосат и всеки дефект или катастрофа на тесла или да преекспонират всеки коментар . нормално - иде реч за пари и то много . мисля че е настъпил доста хора по мазола и затова е тази рекация към него специално и фирмите му ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
julian12
преди 5 години
Драска и то толкова неграмотно, че ти става веднага ясно що за амеба е.@Хюсеинчо мамит сладък кух и объл - амеба е едноклетъчен организъм. Не се хаби да го търсиш и нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Малко либерализъм/корупция в действие!У Фашингтон ше правят военен парад по случай 100 год. от Първата Световна Война. Цена 20 милиона. После стават 80 000 000 гущера! После още малко, с които може да се купи нов изтребител-бомнардировач (мултифункционален).И дедо Тръмп казва - НЕ! Парад няма да има, ше откраднат парите!И това не ви е корупцията в Русия!!! Забелязахте ли? Има-няма 5 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 18
lyusien
преди 5 години
Много скоро ще си ги върне Но къде са тези измамници които играят на късо и нададоха страхотен вои когато тои обяви че ще ги прецака и ще направи компанията частна Оплакаха се чак на Комисията по ценните книжа Сега защо не се оплачат пак че ги е направил с 1 милиард по богати когато реши да бъде откровен Колкото до *** под мен които пишат какви ли не глупости те много скоро ще изчезнат от форума Особено има един Император Горе долу се досещам кой е Има силни комплекси но това да плюе Тесла няма да му помогне да ги избие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 21
studioaa
преди 5 години
Всички измамени трябва да заведат колективен иск срещу този изпечен мошеник за коментара му за обратно изкупуване на акциите за 420$. Това е толкова очеваден опит за манипулация на пазара, че е направо невероятно да се загуби в съда. Цената на тесла е 0$ и акциите на тесла не струват нищо. Всички зелени компании ще изпитат изравняване на акциите си с тяхната сптаведлива пазарна стойност, която е 0$ за къс. Скорошния крах на тесла ще бъде крах на цяла една индустрия, не просто крах на 1 производител на електрички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 12
scott
преди 5 години
ЗИМАТ ЕДИН МАГНУМ 357 И.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
scott
преди 5 години
типичен случай, когат ефтиното ше ти излезе скъпо.Ше направиш 20 долара на акциа с туити, обаче ше вбесиш важни хора. и те свалят от фронтмен на прогреса. колите ти не стават за масовиа пазар, а ше стане позорно сред богатите среди да се появиш с тех. остава му спейса и насата. ше го набедът, че си бил окачил портрет на путин и ше настане такава тишина.....................НАЙ-ПОСЛЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Подарил ли е въобще нещо на някого или го е направил за себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още