IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Турската криза представлява риск за германската икономика

Въпреки съществуващите заплахи като търговските войни и опасността от Brexit без сделка германската икономика остава енергична

14:13 | 20.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската валутна криза представлява допълнителен риск за германската икономика, освен търговските търкания със САЩ и възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение. Това заявиха от финансовото министерство в Берлин, цитирани от Ройтерс.

Турската лира загуби близо 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината, ударена от влошаващите си дипломатически отношения между Анкара и Вашингтон, както и заради притесненията на инвеститорите за влиянието на президента Реджеп Ердоган върху финансовата политика на страната.

Германия е вторият по големина чуждестранен инвестор в Турция, чийто най-голям търговски партньор е Европейският съюз.

„Рисковете остават, особено по отношение на несигурността около това как се развива Brexit, както и за бъдещето на американските търговски политики“, се посочва в месечния доклад на финансовото министерство. „Продължаващия дебат за митата и заплахата от търговска война задушават търговската активност“, се казва още в текста.

В доклада също така се допълва, че „икономическото развитие в Турция представлява нов, външен икономически риск“.

Въпреки тези заплахи германската икономика остава енергична, подкрепена от държавни разходи, потребителско търсене, ниски лихвени проценти, силен пазар на труда и увеличаващи се заплати, посочват още от министерството.

Също така има очаквания компаниите да увеличат инвестициите си, тъй като световната икономика остава в добра форма, независимо от търговската война, се казва в текста. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Пак дружно ще плащаме на султана. Няма измъкване.Ako ne pomognem Turtsiya mozhe da se obarne kam yadrenoto orazhiehttp://focus-news.net/news/2018/08/20/2558010/dzhumhuriet-shokirashto-preduprezhdenie-ot-zigmar-gabriel-ako-ne-y-pomognem-turtsiya-mozhe-da-se-obarne-kam-yadrenoto-orazhie.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 5 години
Германия не е от най големите държави в света,не е ядрена сила,няма природни суровини а е най стабилната икономика в света която не спира да расте.Хора от цял свят ходят да работят,учат и живеят в Германия.Как става това,не панимаю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още