IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

84% от германците биха искали да изплащат ипотека, а не наем

Едва всеки втори човек във федералната република живее в собствено жилище

16:44 | 20.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германците мечтаят за собствен дом. Според неотдавнашно допитване на института за проучване на общественото мнение Civey, проведено за SPIEGEL ONLINE, общо 84% от анкетираните предпочитат да живеят в собствен имот в сравнение с живот под наем. Това включва и тези, които вече живеят в дом и не съжаляват за решението за покупка.

Бумът на пазара на недвижимите имоти изглежда непрекъснат. Според проучване на SPIEGEL по-голямата част от германците предпочитат собствения си дом - и очакват цените да се покачват допълнително.

Но желанието често е доста далеч от действителността. Делът на собственост на имоти в Германия е традиционно най-нисък в ЕС. Само всеки втори човек в тази страна живее в собствено жилище или в собствена къща.

В момента не е и много лесно да станеш собственик на дом в Германия - това важи особено за много големите градове. Там, в резултат на ниските лихвени проценти, през последните години стартира сериозен бум на пазара. В метрополиси като Мюнхен или Берлин пазарите за жилищни сгради и къщи са в голяма степен празни (на практика няма предлагане, което да задоволи търсенето). А с нарастващото търсене цените също се увеличиха значително. Според изследователския институт Empirica увеличението на цените между 2009 г. и 2017 г. е 61% - за цяла Германия. В Берлин и Мюнхен ръстовете за същия период са около 140%.

Колкото и немци да мечтаят за собствения си дом, много по-малко планират конкретна покупка. Според анкетата на Civey едва 16 процента са отговорили положително на въпроса дали планират да купят апартамент или къща през следващите пет години. За повече от половината обаче това определено не е тема.

На фона на общото население на страната обаче 16% от потенциалните купувачи са сравнително висока стойност. В крайна сметка са питани и всички, включително и тези, които вече имат собствен дом или са твърде възрастни, за да считат, че покупката си струва.

Колко висока е готовността за покупки става ясно, ако се видят оценките по съответните целеви групи. В групата на анкетираните на възраст от 30 до 39 години например един от всеки три респонденти заявяява, че иска да купи "определено" или "по-скоро" дом през следващите пет години. Разбира се, има и такива, които вече са купили или наследили имот. Това също може да е белег за бума на недвижимите имоти.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Е ама сигурно по по-малко купувате, не като българчетата с 90 % собствени, с по 2-3 имота...по ряхаво нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
изплащаме бре, не го слушай май-ната какви ги плещи :) Инак за динамиката е така, човек в немско купува когато се установи някъде с прогноза поне 10 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
щото не стигат стинките , пич ... колко младежи бачкат на две работи базис 450 еу , как да стане номера ... ?! не трябва да спят и да ядат за да си купят къде 70 годишна възраст некой курник ! "klein , aber mein ! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
А защо не изплащат ипотеки, нали са с висок стандарт, нали получават заплати у евро!? Или защото са супер динамични и не знаят утре в кой град ще са :) и искат да са мобилни, ужким ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Швабите ше си останат с мечтите си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още