IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple изтегли хиляди хазартни приложения от Китай

Американската компания поясни, че просто се съобразява с китайската регулаторна рамка

20:31 | 20.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. е изтеглил хиляди хазартни приложения от своя китайски онлайн магазин, след като държавните медии в страната обвиниха технологичния производител, че се бави с изчистването на забраненото съдържание, предава Bloomberg.

По-рано през този месец China Central Television (CCTV) излъчи пространен репортаж за приложенията в App Store, които предлагат нелегални лотарийни билети и други хазартни игри. Според държавната медия тези "забавления" водят до пристрастяване и носят огромни загуби за потребителите.

През уикенда същата медия съобщи, че Apple е изтеглила над 4000 приложения от пазара, които съдържат ключовите думи "хазарт" и "залагания". Американската компания потвърди мярката, пояснявайки, че просто се съобразява с китайската регулаторна рамка.

Ръководството на технологичния гигант обаче не пропуска да подчертае трудностите, които чуждестранните компании изпитват заради строгите ограничения и цензурата, които Пекин налага в онлайн пространството.

„Хазартните приложения са забранени в китайския App Store. Ние вече премахнахме много от тях и забранихме достъпа на разработчиците, които се опитват да ги разпространяват нелегално. Полагаме всички възможни усилия за блокирането на подобно съдържание", се казва още в изявлението на компанията.

Американската компания има какво да губи в Китай, припомня Bloomberg. Става дума за втория по големина пазар за устройствата ѝ след САЩ. Освен товатам  са и основните производствени бази за iPhone и iPad.

Пазарният дял на американската компания обаче е под сериозен натиск от местните конкуренти, сред които са Huawei Technologies Co. и Xiaomi Corp., които предлагат локално ориентирани услуги и съдържание на потребителите.

Засилването на контрола върху високотехнологичните компании в Китай съвпада с ескалацията на напрежението в търговските взаимоотношения между Вашингтон и Пекин. Някои експерти се опасяват от възможността китайските потребители да наложат бойкот върху американските стоки, макар че до този момент подобна тенденция не се забелязва. Хилядите забранени приложения може и да са "капка в морето" за Apple, но моменталният отговор на компанията представлява нагледна илюстрация за деликатното положение, в което се намира.

Същото важи и за останалите чуждестранни компании, които оперират на територията на Китай. Държвната политика в областта на онлайн съдържанието и разпространението на информация може да бъде непредсказуема, пише още изданието.

Apple и преди е изпадала в немилост пред китайските регулатори. През 2013 г. например компанията беше принудена да се извини и да промени политиката си, след като беше обвинена от държавните медии в нарушаване на потребителските стандарти. През миналата година пък бе принудена да свали стотици приложения за виртуални частни мрежи (VPN) в отговор на критики, че предоставя инструменти за заобикаляне на цензурата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още