IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция подаде жалба пред СТО заради митата на САЩ върху вноса на метали

В писмото си до СТО Турция обвинява Вашингтон в нарушаване на правилата на свободната търговия

19:46 | 20.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО) срещу митата, наложени от САЩ върху вноса на метали, предаде ДПА.

Жалбата поставя началото на процедура, която започва с преговори и може да доведе до осъдително решение от организацията, базирана в Женева.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано този месец, че удвоява митата за внос на стомана и алуминий от Турция до съответно 50 процента и 20 процента на фона на засилващото се напрежение между Вашингтон и Анкара.

В писмото си до СТО Турция обвинява Вашингтон в нарушаване на правилата на свободната търговия при обявяването през юни на първоначалните вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия за повечето страни, с няколко изключения като Аржентина и Австралия.

Удвояването на тези ставки е допълнително нарушение, твърди Анкара.

Турция отговори миналата седмица с вдигане на митата за 22 американски стоки, вариращи от автомобили до тютюневи изделия.

Според правилата на СТО Анкара и Вашингтон сега имат 60 дни да уредят спора чрез преговори. Ако не успеят, СТО може да постанови решение по въпроса.

Напрежението между Турция и ЕС се засили заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън за шпионаж и по обвинения, свързани с тероризма. Анкара и Вашингтон си наложиха и реципрочни санкции срещу министри.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Ама каква свободна търговия има по времето на османските султани... моля ви се?Който иска да е световно признат султан се стреми към други работи.Някой в Турция нещо се е объркал с тая жалба. Трябва да се отнесе до великия везир на световния султан, не до СТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
аз тия с руските не мое ги разберем, маллоумни ли са, на проссти ли се праят ?!? ..... тва и децата знаят че тая организация е на глобалистите у Сашшш се енонсе оплачат на Арменскйо Поп ше им накриват чеооа напреко на Сашш със СТОте ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още