IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Каролев: КФН няма право да проверява дали чужда компания е финансово здрава

Повече от половината „ужилени“ от „Олимпик“ са сключили тримесечна застраховка "Гражданска отговорност“, твърди икономистът

10:03 | 21.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската Комисия за финансов надзор (КФН) няма право да проверява дали чуждестранна застрахователна компания е във финансово здраве. Нашият надзор върху небанковия сектор си е свършил работата, обяви в ефира на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев. 

По думите му 197 хил. са българските граждани, които са се доверили на "Олимпик", като от тях 110 хил. са сключили тримесечна застраховка "Гражданска отговорност" .

„При тях сумите, които евентуално трябва да се върнат, са между 3 и 33 лева. Около 9 милиона общо трябва да се върнат на тези малко под 200 хил. души. И така средната сума се получава по 45 лева на човек", пресметна Каролев.

Междувременно стана ясно, че за днес е насрочено извънредно заседание на парламента заради скандалите със застрахователната компания „Олимпик” и срива на Търговския регистър. За събирането през ваканцията настояваха от БСП, които внесоха в парламента 61 подписа за свикването на НС.

„Трябва да бъде изяснена цялата хронология на действията или бездействията на КФН. Над 200 000 добросъвестни граждани не могат да разчитат само на едно прессъобщение на КФН. Липсваше информационна кампания”, коментира в ефира на bTV замeстник-председателят на БСП Деница Златева. 

Тя посочи още, че червената партия ще подкрепи евентуално искане на оставка на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, но според Златева това не е достатъчна реакция след фалита на опериращия у нас кипърски застраховател.
Според Николай Димитров, адвокат по застрахователно право, основният пропуск, допуснал хиляди хора да останат без валидни застраховки „Гражданска отговорност”, е на законодателя.

„Не може регулатор да оперира без да има правомощия. Не може в нормативния акт, според който работи КФН да няма предвиден надзор над клонове на чужди застрахователни компании и според него умишлено не са дадени тези права. От друга страна, ако КФН работи извън правомощията си, това е произвол“, коментира Димитров пред bTV.

Той е категоричен, че са нарушени правата на потребителите, а КФН е трябвало да се самосезира, след като „Олимпик” е имала ръст в сегмента, който не е пропорционален на изплатените обезщетения.    

Икономистът Мартин Димитров подчерта в ефира на Bulgaria On Air, че е можело проверка на "Олимпик" да бъде поискана още преди години, наблюдавайки финансовите отчети на компанията. Той подчерта важността на въпроса кои държавни фирми са избрали "Олимпик" за своите застраховки. По думите му "работата не трябва да бъде набързо заметена".

"Много зачестиха подобни казуси, взеха през 1-2 години да се случват. Въпросът е догодина да нямаме следващия такъв казус. Ако имахме застрахователен надзор, който стриктно си гледа работата, нямаше да имаме такъв казус", настоя Мартин Димитров.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
caller
преди 5 години
Не е работа на КФН да се занимава със състоянието на застрахователите опериращи на нашия пазар. Стига разбира се да си плащат вноските в Гаранционния фонд, от там нататък държавата няма грижи, защото не чака други приходи от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още