IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в индустриални и логистични площи в Европа остават силни

През 12-те месеца до юни те са достигнали 31,3 млрд. евро

21:58 | 21.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестициите в индустриални и логистични площи в Европа са останали силни в 12-те месеца до юни, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Общият обем от инвестиции е достигнал 31,3 млрд. евро, което представлява спад от 21% спрямо 12-те месеца до юни 2017 г. Но след изключването на мега сделката за продажбата на паневропейската компания Logicor за 12,25 млрд. евро, която беше финализирана през юни миналата година, инвестициите в логистични площи в 12-те месеца до юни са се повишили с 14%.

Инвестициите само през първото полугодие на тази година са нараснали с 8% спрямо същия период на миналата година, без да се взема предвид Logicor. През второто тримесечие обаче инвестициите в логистични площи бележат спад от 12% спрямо първото тримесечие.

Най-много инвестиции в логистични и индустриални площи през първото полугодие е привлякла Италия, като обемът е нараснал над два пъти. Следват скандинавските страни с повишение от 43% и Испания с ръст от 8%. Страните от Централна и Източна Европа са привлекли с 24% повече инвестиции през първото полугодие спрямо същия период на миналата година.

Великобритания, която е най-големият пазар в Европа, отчита спад от 7% до 4,1 млрд. евро, а в Германия равнището на инвестициите остава непроменено и достига 3,2 млрд. евро.

Притокът на капитали в европейския индустриален сектор е достигнал 31 млрд. евро в 12-те месеца до юни, което е спад с 22% на годишна основа и ръст с 12% при изключване на сделката за Logicor.

Повишението отчасти се дължи на придобиването на международната строителна компания Gazeley от GLP за 2,4 млрд. евро през четвъртото тримесечие на миналата година. Но притокът на капитали само през първото полугодие е нараснал с 5% до 14,4 млрд. евро

Притокът на капитали от Европа е отбелязал ръст от 7% до 17 млрд. евро, а този от Северна Америка се е повишил със 27% до 5,6 млрд. евро. Азиатските инвестиции са намалели до 3,3 млрд. евро, но след изключването на сделката за Logicor отбелязват ръст от 16%. Европейските трансгранични инвестиции също бележат ръст от 5%.

„Инвестициите през първото полугодие са били по-ниски спрямо същия период на миналата година, само ако оставим Logicor в уравнението. Логистичният сектор в Европа, Близкия изток и Африка остава силен и продължава да генерира значителен интерес. Отбелязваме сериозно внимание от инвеститори от Северна Америка, което показва доверие в пазара в глобален план, а местните и трансграничните инвестиции също растат. Очакваме интересът към сектора да се запази до края на годината както от страна на международните, така и на местните инвеститори“, казва Марк Картлич, ръководител на отдел „Индустриален и логистичен сектор в Европа, Близкия изток и Африка“ в CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още