IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отлагат решението за въвеждане на мита за автомобили от ЕС

Американският министър на търговията Уилбър Рос не отговори дали има нова дата за оповестяване на това решение

17:42 | 21.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не е ясно дали администрацията на САЩ ще обяви този месец решението за необходимостта от въвеждане на мита за автомобили от Европейския съюз, заявява в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от ТАСС и Ройтерс. 

Той не отговори дали има нова дата за оповестяване на това решение, съобщава БТА.

В края на юли Рос съобщи, че по разпореждане на президента Доналд Тръмп ведомството му извършва разследване и събира материали с цел да бъде прието решение за необходимостта от въвеждане на мита. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че тогава той е посочил месец август като вероятен срок за приемане на такова решение.

Сега по думите на Рос не е ясно дали докладът ще бъде оповестен този месец и това се дължи на преговорите с Европейската комисия, Мексико и Канада. Друг фактор за забавяне на разследването и приемане на решение са състоялите се на 25 юли във Вашингтон преговори между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и Тръмп, след които беше обявено, че САЩ и ЕС са се споразумели да работят за отмяна на взаимните мита и търговски бариери и да създадат работна група за решаване на въпросите в търговската сфера и оценка на съществуващите мита.

Уилбър Рос изтъкна още една причина за забавянето - огромният обем на материалите, които ведомството трябва да разгледа.

На 23 май Тръмп обяви, че е възложил на министерството на търговията да проучи дали вносът на автомобили застрашава националната сигурност и дали във връзка с това следва да бъдат въведени вносни мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Ще отлагат, защото въведат ли, ще видят хубава европейска кола през крив макарон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още