IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разширява водещата си роля във валутната търговия въпреки Brexit

Осем месеца преди излизането от ЕС, британската столица е засилила, вместо да отслаби, влиянието си в световната валутна търговия

20:34 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания е разширила водещата си роля в световната валутна търговия през двете години след вота за Brexit, което е пореден знак, че Лондон изглежда ще продължи да бъде един от двата най-големи финансови центъра в света след излизането на страната от Европейския съюз.

Предполагаше се, че напускането на ЕС ще нанесе унищожителен удар по позицията на Лондон в световните финансови среди, предизвиквайки масово изтегляне на работни места и компании. Но осем месеца преди това да стане, британската столица е засилила, вместо да отслаби, влиянието си в световната валутна търговия, сочи анализ на Ройтерс, цитиран от БТА.

Валутната търговия - най-мащабната и най-взаимосвързана на световните пазари, използвана от всички, като се започне от авиокомпаниите и се стигне до мениджърите на активи в трансакции за трилиони долари всеки ден - е бижуто в короната на лондонския сектор на финансовите услуги.

Анализът на Ройтерс, основаващ се на проучвания на централните банки в петте най-големи финансови центъра, сочи, че обемите на валутната търговия във Великобритания са се увеличили с 23 процента до рекордните 2,7 трилиона долара на ден през април 2018 г. спрямо април 2016 година. Това е двойно по-бърз темп в сравнение с най-близкия до нея конкурент – САЩ, където увеличението е с 11 процента до 994 милиарда долара, най-вече в Ню Йорк.

Това означава, че около две пети от търговията е била във Великобритания, почти цялата - в Лондон, с дневен обем почти колкото годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство.

Следващите три големи пазара са Сингапур (със спад от 5 процента до 523 милиарда долара), Хонконг (с увеличение от 10 на сто до 482 милиарда долара) и Япония (увеличение с 2 на сто до 415 милиарда долара).

Лондон доминира на пазара на валутната търговия от близо половин век, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още