IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралица Агайн: Недостатъчната цена на ГО е един основните рискове в сектора

Премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения, твърди бившият заместник-председател на КФН

10:31 | 22.08.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Рисковете в застраховането са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи, с които да се покриват щетите. „За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. Това обяви в ефира на bTV вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Тя обаче не назова конкретни рискови компании. Изказването ѝ е по повод твърдението на премиера Бойко Борисов от вчера, че „службите му докладвали за рискове в сектора“.

Припомняме, че вчера в парламента се състоя извънредно заседание, на което беше обсъден казусът с фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“ и бе поискана оставката на Ралица Агайн.

Тя призна, че има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови сериозни проблеми, но КФН е взела необходимите мерки. Бившият заместник-председател на КФН припомни решението на ВКС, което задължава застрахователите да изплащат обезщетения не само на родителите и децата, но и на близките роднини на жертвите на катастрофи. Агайн подчерта, че това ще доведе до голям разход за застрахователите и от тях вече е изискана адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми.

По думите ѝ през миналата година са отнети лицензите на две малки компании заради нарушения в тяхната дейност, а за последните четири години на поста е наложила глоби на всички компании, които са допуснали нарушения, за общо 7 млн. лв.

„Българските потребители са сред най-добре защитените в ЕС“, категорична е Ралица Агайн. Тя посочи, че лично е предложила при последните промени в Кодекса за застраховането да се създаде обезпечителен фонд, който да защитава потребителите при фалит на компания. Този фонд обаче покрива рискове само за български фирми, уточни бившият заместник-председател на КФН. 

По повод подаването на оставка след случая с фалита на „Олимпик” тя посочи, че това е бил личен избор, чрез който да запази репутацията си. „Всичко възможно в правомощията на комисията и в моите е изпълнено. Но ситуацията ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор”, каза тя. Агайн е категорична, че не е било в правомощията й да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. „КФН е колективен орган, има си и председател”, посочи тя.

Ралица Агайн посочи още, че се е съобразявала изцяло с комуникационната политика на Комисията и не е имала право да дава изявления по своя преценка. Тя призна, че надзорният орган е трябвало да бъде по-активен в огласяването на проблема с „Олимпик“, но това не е зависело от нея.

Агайн увери, че още в първия момент, на 10 май, са били наложени реципрочните мерки, които се изискват по европейска директива – да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България. В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник. „КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър. Когато това е станало, още същия ден сме наложили забраните да се извършва дейност в България и да се разпорежда с активите си. Това са правомощията на комисията. Не разполага с възможност за други действия”, обясни още тя.

„Голямата загуба са тези 197 хил. полици прекратени на 17 август. Загубата по тях би била на стойност 9 350 000 лв. Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото“, обясни отново Ралица Агайн и подчерта, че ДАНС и прокуратурата не влизат за първи път в КФН и в това няма нищо необичайно.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 2
das
преди 5 години
Много нагло изявление на г-жа Ъгейн. Застрахователните премии ги определя пазара, нали вървим по пътя на прехода към пазарна икономика и искаме да имаме свободен пазар? Ами ето, има си пазар и той определя цената. Нали свободния пазар е най-висшата цел на прехода и по този път вървим вече 30г.? Ако цената е била ниска, ами пазарът щеше да я регулира, така казват на запад при евроатлантизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още