IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка купува все повече злато, борейки се със санкциите на САЩ

През април и май Русия е свила притежанието си на американски долари и облигации с около 80% и е купила повече злато

11:55 | 22.08.18 г. 41
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е увеличила златните си резерви през юли с обем, по-голям отколкото всеки друг месец през тази година, продължавайки да купува от ценния метал, за да се пребори със санкциите от САЩ, коментира Bloomberg.

Руската централна банка е добавила 26,1 тона злато към резервите си миналия месец, увеличавайки ги до 2170 тона, сочат данни на Международния валутен фонд, събрани от Bloomberg. Резервите се оценяват на 77,4 млрд. долара към края на месеца, показва сайтът на централната банка. Последният път, когато Русия е купила повече злато в рамките на един месец, е бил ноември миналата година.

През април и май Русия е свила притежанието си на американски долари и облигации с около 80% и е купила повече злато. Това води до спекулации, че страната се отказва от американски активи, за да се защити от нарастващия риск от по-строги санкции. Златото е „100-процентова гаранция срещу правни и политически рискове“, каза тогава първият заместник-гуверньор на централната банка Дмитрий Тулин. 

„Това е много умен ход от страна на Путин“, коментира Джим Рикардс, автор и редактор на Strategic Intelligence. “Русия е във финансова война. Те се отказват от американските долари и взимат злато. Това ги изолира от замразяване на долари и санкции“.

Натискът върху Русия нараства, след като САЩ засили санкциите си, а външният министър на Великобритания Джереми Хънт призова Европейския съюз да последва действията в отговор на отравянето на бивш руски агент на британска земя.

„Американците превръщат долара в оръжие и е абсолютно правилно Русия да иска да диверсифицира притежанието си на чуждестранна валута“, коментира Джон Мейер, партньор в SP Angel в Лондон. „Златото е най-добрата ликвидна инвестиция, ако не искаш експозиция към долара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 26 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Не ве бро, скучен си, от тебе нищо интересно човек не може да научи.За важно да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 21
khao
преди 5 години
защото за сефте завърши 1ви клас и се научи да четеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 29 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
"икаква линия не виждам аз, това си е тяхно, от техните мини и банката го изкупува ... "+1Браво!За първи път забелязвам, че знаеш съществен факт от реалната икономика.Да припомня, тя в САЩ е около 8%.Всичко друго е виртуално. В него аз броя и услугите. Кога целия свят намрази долара, че е рухнал, никой няма да иска американски услуги, дори и тия на Моника Люински......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 31
Иван Митев
преди 5 години
При сегашното пренебрегване на щетите от липсата на пълна икономическа стойност на рублата в Русия щетите се уголемяват и президентът Путин е с подсигурен провал.При запазването на съдбовната държавна грешка, независимо от количеството злато в Централната банка на Русия - след достатъчно време в Русия ще се поднови катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 20
khao
преди 5 години
хахахха, от както го има и един долар струва точно един долар :):)не се усещаш, нали ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 11
khao
преди 5 години
никаква линия не виждам аз, това си е тяхно, от техните мини и банката го изкупува ... е, и ? но ето че и ти предполагаш, кво е искал да каже автора, а моето оплакване беше точно такова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 37 rate down comment 7
Lucifer
преди 5 години
Всеки, който навреме се е освободил от зависимоста на фиатните пари ще оцелее! И най-сериозния проблем е за Китай! Те и затова интензивно инвестират в какво ли не по цял свят само да стопят планините от трилиони $, но няма как да не загубят и то много! Останалия свят вече прави необходимото и не купува американски дълг. Затова е цялата истерия отвъд голямата вода....вече гълтат вода...пътници са...краткотрайното, конюнктурно поскъпване на $ ги досамоубива...и рижавия перчем пак ревна: ЕС и Китай манипулирали валутите...все някой друг му ак'ал в гащите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 5 години
пак не си разбрал :):) сигурно щото си ял много злато :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Търсен я, ама се оказа, че подобно на султана и рижко не харесвал лихвата :-D, язък че евреите си го избраха.. че избори се задават.https://reut.rs/2uGL3sJ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Абсолютно вярно! Като онази игра със стола и музиката.. Нещо такова:https://***/2o0YWhW:-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още