IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка купува все повече злато, борейки се със санкциите на САЩ

През април и май Русия е свила притежанието си на американски долари и облигации с около 80% и е купила повече злато

11:55 | 22.08.18 г. 41
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е увеличила златните си резерви през юли с обем, по-голям отколкото всеки друг месец през тази година, продължавайки да купува от ценния метал, за да се пребори със санкциите от САЩ, коментира Bloomberg.

Руската централна банка е добавила 26,1 тона злато към резервите си миналия месец, увеличавайки ги до 2170 тона, сочат данни на Международния валутен фонд, събрани от Bloomberg. Резервите се оценяват на 77,4 млрд. долара към края на месеца, показва сайтът на централната банка. Последният път, когато Русия е купила повече злато в рамките на един месец, е бил ноември миналата година.

През април и май Русия е свила притежанието си на американски долари и облигации с около 80% и е купила повече злато. Това води до спекулации, че страната се отказва от американски активи, за да се защити от нарастващия риск от по-строги санкции. Златото е „100-процентова гаранция срещу правни и политически рискове“, каза тогава първият заместник-гуверньор на централната банка Дмитрий Тулин. 

„Това е много умен ход от страна на Путин“, коментира Джим Рикардс, автор и редактор на Strategic Intelligence. “Русия е във финансова война. Те се отказват от американските долари и взимат злато. Това ги изолира от замразяване на долари и санкции“.

Натискът върху Русия нараства, след като САЩ засили санкциите си, а външният министър на Великобритания Джереми Хънт призова Европейския съюз да последва действията в отговор на отравянето на бивш руски агент на британска земя.

„Американците превръщат долара в оръжие и е абсолютно правилно Русия да иска да диверсифицира притежанието си на чуждестранна валута“, коментира Джон Мейер, партньор в SP Angel в Лондон. „Златото е най-добрата ликвидна инвестиция, ако не искаш експозиция към долара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 10
abdul
преди 5 години
Правилно. Да разбирам, че сравняваш обслужващата инфраструктура фейсбук с обслужващата инфраструктура магистрала?Умно. Браво!пхахаха :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 5 години
Червената линия е, че руската ЦБ е продала американски ДЦК и е купила злато. По този начин се предпазват от евентуални санкции(не знам дали е възможно да се наложат на вече продадени ДЦК?) върху част от резерва си. В статия не се съобщава, че една седмица след покупката на голямо количество злато преди време, медиите в Русия изчисляваха колко е изгубила РЦБ, поради факта че цената на златото спадна значително. Златото не не това което беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 18
khao
преди 5 години
... и асфалт не ядем ! .. да добвая, че го изпусна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 49 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
paper gold-а може и така да направи.Цените нямат никакво значение в затворен/изолиран пазар.Санкциите и изолацията дебалансират пазарите, цените губят смисъл, когато не може да се сключи реален обмен. В този ред на мисли, света се готви за отказ/диверсификация от пазари контролирани от САЩ - естествена реакция на санкциите. Това са платежни системи, енергиен/ресурсен пазари. Акцииките на ИТ компании може да си ги продават един на друг. Аз още не съм започнал да ям фейсбук, нито айфони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 33
Patilan
преди 5 години
Златото ще се гмурне до 600-800 $ и ще си остане там за 3-4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Глас в пустиня, тук само превеждат статии, техните собствени са доста малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 19
khao
преди 5 години
... типична клик байт статия, важно е да има санкции, злато и русия в едно изречение и то да е в заглавието, а това че никъде не е обяснено аджеба как с купуване на злато бори тия санкции, е все тая .... класически пример за лоша журналистика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 9
abdul
преди 5 години
САЩ прекаляват със санкциите, и това ще се върне като бумеранг към тях."Germany urges EU payment system without U.S. to save Iran deal"https://***.reuters.com/article/us-iran-nuclear-germany/germany-urges-eu-payment-system-without-u-s-to-save-iran-deal-idUSKCN1L61KW
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още