IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер: България изпълнява всички изисквания за Шенген

Държавата ни е доказателство, че може да се спре нелегалният миграционен натиск, твърди председателят на парламентарната група на ЕНП в ЕП

16:59 | 23.08.18 г.
<p>
	Вътрешният министър Валентин Радев и&nbsp;председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер (дясно)&nbsp;<em>Снимка: МВР</em></p>

Вътрешният министър Валентин Радев и председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер (дясно) Снимка: МВР

България изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори „по-добре от други страни“. Това каза председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер в Резово, където заедно с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Валентин Радев направи оглед на оградата по границата и граничните ни контролно-пропускателни пунктове в района.

„Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата“, добави още Вебер, цитиран в съобщение от правителствената информационна служба.

„Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата. Моето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол“, заяви още председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. 

Премиерът подчерта от своя страна, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция.

„Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел“, каза още Бойко Борисов. Министър-председателят заяви, че страната ни незабавно трябва да бъде приета в Шенген по въздух и вода.

„Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша. Това е абсолютно реалистично“, категоричен е премиерът. .

Радвам се, че оценката за нашите усилия е толкова висока, защото това е и оценка за спазените от страната ни обещания, заяви от своя страна вътрешният министър. Радев уточни, че обстановката по границата е спокойна, но винаги има потенциална опасност и ние сме готови за евентуални промени.

„Затова продължаваме – 85% от тези 160 млн. евро са договорени, остава една малка част за надграждане на физическото съоръжение с допълнителни камери, сензори и всичко останало, което е необходимо. И това като направим сме защитени от тази потенциална опасност“, поясни министър Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още