IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският орган за ценни книжа и пазари удължи забраната за бинарни опции

Забраната ще продължи да действа от 2 октомври за още три месеца

14:44 | 24.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) постигна споразумение за подновяване на забраната за извършване на маркетинг, разпространение или продажба на бинарни опции на непрофесионални клиенти, влязла в сила от 2 юли. Тя ще бъде удължена от 2 октомври 2018 г. с още три месеца. ESMA реши също така да изключи ограничен брой продукти от обхвата на мерките. Това става ясно от съобщение на сайта на Комисията за финансов надзор. 

От ESMA са на мнение, че продължава да е налице значително безпокойство по отношение на защитата на инвеститорите във връзка с предлагането на бинарни опции на непрофесионални клиенти.

От Европейския орган за ценни книжа и пазари посочват още, че рискът за инвеститорите намалява, ако при бинарните опции са налице едновременно следните три критерия:
- достатъчно дълъг срок – най-малко 90 дни;
- приложен към тях проспект;
- цялостни гаранции от разпространителя или друго юридическо лице, което е в една група с разпространителя.

Изключение от забраната се прави по отношение на продуктите, при които в края на срока има едно от двете предварително уговорени плащания, нито едно от които не е по-малко от първоначалното вложение на клиента. Плащането по такъв вид бинарна опция би могло да бъде по-ниско или по-високо, но и в двата случая вложителите няма да загубят пари спрямо цялостната си инвестиция. При положение, че капиталът на вложителя не е поставен в рисково положение, тези продукти следва изрично да бъдат изключени.

ESMA обаче изважда от обхвата на забраната (от 2 октомври 2018 г.) следните бинарни опции:
- бинарна опция, за която по-ниската от двете предварително определени фиксирани суми е най-малко равна на общото плащане, извършено от непрофесионален клиент за бинарната опция, включително всякакви комисионни, такси за трансакции и други свързан разходи;
- бинарна опция, която отговаря едновременно на следните три условия: срокът от издаването й до падежа й е най-малко деветдесет календарни дни; проспектът е изготвен и одобрен в съответствие с Директивата за проспектите (2003/71/EC) и е достъпен за обществеността и бинарната опция не излага на пазарен риск доставчика по време на срока на бинарната опция и доставчикът или някое от дружествата от неговата група не реализират печалби или загуби от бинарната опция освен оповестените преди това комисионни, такси за трансакции или други свързани такси.

Европейският орган за ценни книжа и пазари ще наблюдава бинарните опции през целия период на забраната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още